Słonecznik




Słonecznik wywodzi się z amerykańskich prerii. Już 5 tysięcy lat temu czczony był przez Indian amerykańskich jako symbol boga słońca. Indianie jedli ziarna słonecznika, pielęgnowali skórę i włosy olejem słonecznikowym, stosowali czarno purpurowy barwnik z łusek nasion, przykładali zmiażdżone ziele na ugryzienia jadowitych węży, odwary z liści pili przy dużej gorączce, żuli rdzeń łodyg jak gumę do żucia, a żółte płatki stosowali jako afrodyzjak. Sprowadzony do Europy słonecznik najpierw traktowany był jedynie jako roślinę ozdobną o nietypowym wyglądzie i ciekawych kwiatostanach, dopiero później poznano jego wartość odżywczą i właściwości lecznicze. Drugą ojczyznę słonecznik znalazł w Rosji, gdzie teraz jest jedną z najważniejszych roślin oleistych.

Płatki jak chinina

Nalewkę z żółtych kwiatów języczkowych słonecznika można użyć na stłuczenia i krwawe wybroczyny podobnie jak arnikę, by zmniejszyć obrzęk i przyspieszyć wchłanianie się wylewu. Nalewka przyjmowana wewnętrznie jest doskonałym środkiem obniżającym gorączkę w przypadku grypy i różnego rodzaju dreszczy. Dawniej stosowano ją w leczeniu malarii. Pomagała nawet wtedy, gdy nie skutkowała chinina. Napar i nalewkę z żółtych płatków używano także w przypadku zaburzeń nerwowych objawiających się wyczerpaniem i bezsennością, nerwobólu spowodowanego przeziębieniem, przy braku apetytu dla pobudzenia trawienia, w chorobach onkologicznych dla poprawienia funkcjonowania wątroby i nerek. Odwar z kwiatów podawano w żółtaczce, chorobach serca, skurczach oskrzeli, kolce jelitowej, a zewnętrznie do przemywania skóry w stanach zapalnych lub przy trądziku. Kwiaty i zielone części słonecznika zawierają kwas chlorogenowy o silnych właściwościach przeciw utleniających. Kwas chlorogenowy wykazuje działanie hepatoprotekcyjne chroniące wątrobę, hipoglikemiczne, obniżające poziom glukozy we krwi oraz zapobiega rozwojowi bakterii, grzybów i wirusów.

Słońce na talerzu

Słonecznik - pestki

Słonecznik – pestki

Nasiona słonecznika posiadają wysoką wartość odżywczą. Mają więcej białka aniżeli wołowina, około 38 proc. tłustego oleju obfitującego w kwas linolowy, lecytynę potrzebną do normalnego funkcjonowania układu nerwowego, złożone węglowodany. Obfitują w aminokwas tryptofan, który zwiększa wytwarzanie poprawiającej nastrój serotoniny. Są zasobnym źródłem wapnia i magnezu, żelaza, potasu, cynku i miedzi, selenu, witamin A, E, niektórych witamin z grupy B, w tym krwiotwórczego kwasu foliowego, odmładzającej witaminy B6, witaminy PP. Selen oraz witamina E mają właściwości przeciw utleniające, przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia oraz przyspieszenia odbudowy komórek. Ziarna słonecznika mają dużo cynku, który jest konieczny do uruchomienia witaminy A nagromadzonej w wątrobie, przez co poprawiają wygląd skóry i włosów, ułatwiają walkę z trądzikiem młodzieńczym, jak również wzmacniają wzrok. Z uwagi na wysoką zawartość minerałów nasiona oraz kiełki słonecznika regulują równowagę kwasowo – zasadową w organizmie, dzięki czemu przeciwdziałają nowotworom i innym chorobom degeneracyjnym.

Uzależnić się od pestek

Pestki słonecznika

Pestki słonecznika

Systematycznie spożywane nasiona oleiste nawilżają błony śluzowe i skórę, łagodnie stymulują pracę gruczołów łojowych. Natłuszczają od wewnątrz zbytnio przesuszoną skórę i włosy. Przy długo nie ustępującym drażniącym kaszlu pomaga spożywanie nasion słonecznika, które powoli likwidują podrażnienie w gardle i płucach. Można również pić odwar z rozdrobnionych ziarenek. Składniki znajdujące się w nasionach wzmacniają funkcje nadnerczy i nerek, pobudzają wytwarzanie moczu, likwidują stan zapalny oraz podrażnienie nerek i pęcherza moczowego, wspomagają leczenie schorzeń prostaty, łagodzą bóle reumatyczne. Odnawiają osłabiony organizm w czasie rekonwalescencji po chorobach, zmniejszają napięcie nerwowe, przeciwdziałają depresji. Ziarna słonecznika to doskonały fast food do podjadania zamiast słodyczy czy hamburgera. Niekiedy są polecane jako pomoc przy odzwyczajaniu się od nałogu tytoniowego. Dłubanie pestek słonecznika wciąga, trudno się od nich oderwać – jest to jednak zdrowy nawyk, do czasu, gdy zachowujemy umiar. Polecana dawka dzienna to 1 do 2 garści ziaren.

Olej jako lek

Olej wyprodukowany z nasion słonecznika podaje się w ilości 40 – 60 g jako środek łagodnie przeczyszczający, zaś jako środek żółciopędny oraz w kuracji stanów zapalnych jelit zaleca się stosować po l – 2 łyżki oleju 3 razy dziennie. Olej słonecznikowy jest łagodniejszy w smaku aniżeli oliwa. Wyciągiem olejowym z rozdrobnionego owocostanu słonecznika pozostałego po wyskubaniu nasion naciera się bolące stawy. W kosmetyce stosuje się olej słonecznikowy do pielęgnacji suchej, łuszczącej się skóry z uwagi na jego silne właściwości nawilżające i regenerujące. Na oparzenia używa się mieszaninę z oleju i białek. Ubijamy trzepaczką 3 łyżki oleju słonecznikowego do białości, oddzielnie ubijamy na pianę białka z 3 jaj kurzych. Łączymy składniki i ubijamy dalej przez 15 min. Kilka razy dziennie przykładać masę obficie na oparzone miejsce.

Ssanie oleju

Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy jest wyśmienitym środkiem oczyszczającym organizm z toksyn. Trzeba wziąć do ust łyżkę oleju i ssać go przez 20 min. w przedniej części jamy ustnej, energicznie przepuszczając pomiędzy zębami. Olej powinien być jak najświeższy, najlepiej tłoczony nie wcześniej niż przed miesiącem. Oleju nie należy połykać, trzeba go wypluć do ubikacji, dokładnie wypłukać usta i umyć zęby. Wypluwana ciecz powinna być biała jak mleko – jeżeli jest żółta, ssanie było za krótkie. Zabieg ten wykonuje się do trzech razy dziennie, koniecznie na czczo, przed jedzeniem i piciem. Ssanie oleju jest prostą, tanią, łagodną i bezpieczną domową kuracją, którą warto wypróbować w leczeniu bólów głowy, zapaleniu korzonków nerwowych, zapaleniu zatok, w przewlekłych chorobach serca, chorobach kobiecych, sztywności stawów, paradontozie, zatruciu alkoholem. Pierwszą oznaką poprawy jest wybielenie zębów, wkrótce odczuwamy uczucie świeżości po przebudzeniu, lekkości w ruchach, dostajemy energii, poprawia się pamięć, a sen staje się głęboki i spokojny. Na początku kuracji samopoczucie może przejściowo się pogorszyć, co jest spowodowane rozpraszaniem się ognisk chorobowych i uwalnianiem toksyn. Kuracja stanów chronicznych może trwać długo, niekiedy kilka miesięcy.

Kwiaty, liście , łodygi, korzenie

Wyhodowanie słonecznika jest proste. Potrzebuje słońca i dużo przestrzeni dla prawidłowego wzrostu. Do leczenia zbiera się w suchy słoneczny dzień w początkach kwitnienia brzeżne żółte kwiaty języczkowe (tzw. płatki), czasami także drobne kwiaty rurkowe siedzące na dnie kwiatostanowym lub całe kwiatostany, jak również liście, łodygi i korzenie słonecznika. Surowiec stosuje się w postaci świeżej na nalewki i naparu lub suszy rozłożony pojedynczą warstwą w zacienionym, przewiewnym miejscu. Koszyczki lepiej rozdrobnić, aby szybciej schły. Pyszne nasiona słonecznika w sezonie jak najczęściej powinniśmy skubać świeże jako przekąskę, a zimą i wiosną spożywać suszone, łuskane lub nie łuskane, dostępne w prawie każdym sklepie. Kiełki i młode siewki słonecznika, łatwe do wyhodowania w warunkach domowych, są godnym polecenia źródłem witamin i minerałów

Preparaty ze słonecznika

Napar z płatków słonecznika – Jedną łyżkę suszonych żółtych płatków słonecznika zalać szklanką wrzącej wody, odstawić na 30 – 40 min. pod przykryciem do zaparzenia. Pić po 1/2 szklanki na 30 minut przed jedzeniem przy bólu żołądka, kolce jelitowej, bólu głowy, skurczach oskrzeli – jako środek rozluźniający mięśnie gładkie organów wewnętrznych. W przypadku przeziębienia i grypy używa się mieszankę równych, części kwiatu słonecznika i lipy. W podobny sposób przygotowuje się napar z liści słonecznika, który ma właściwości ściągające, moczopędne i wykrztuśne.

Nalewka z koszyczków i liści słonecznika – Rozdrobnić równe części kwiatostanów i liści słonecznika świeże lub suszone, wsypać do słoika do połowy objętości, zalać do pełna czystą wódką. Odstawić do naciągnięcia na kilka tygodni w ciemne miejsce, często potrząsając słojem. Nalewka początkowo ma kolor czerwony, później brązowieje. Stosować po l łyżeczce na 30 minut przed każdym posiłkiem jako środek goryczowy dla poprawienia apetytu, przeciw reumatyzmowi i w chorobach płuc. Taka nalewka wymieszana w równych częściach z nalewką z liści dziewanny skutecznie pomaga w suchym kaszlu i astmie.

Nalewka z płatków – Żółte kwiaty języczkowe rozdrobnić i zalać alkoholem w proporcji l część płatków na 5 części wódki. Odstawić do naciągnięcia na 14 dni w ciemne miejsce, często wstrząsać słojem. Stosować na czczo po 30-40 kropli kilka razy dziennie jako środek wykrztuśny i obniżający gorączkę, jak również przy chorobach nerwowych. Zewnętrznie używać po rozcieńczeniu do okładów na miejsca stłuczone.

Okład na oparzenia – Zmielone świeże liście słonecznika przykładać w miejscu niegroźnych oparzeń, wymieniając w miarę potrzeby okład na świeży.

Kiełki słonecznika – Skiełkowane nasiona są doskonałym źródłem aminokwasów, kwasów tłuszczowych omega 3, witaminy E. Wieczorem wypłukać l -2 łyżki nasion słonecznika, wsypać do słoika, zalać wodą, odstawić na noc do namoczenia. Rano odlać wodę, wypłukać nasiona na sitku, wsypać do słoika, pozostawić w ciemnym miejscu do skiełkowania, już bez wody. Kiełkowanie najczęściej trwa l – 2 dni. Kilka razy dziennie trzeba przepłukać nasiona na sitku. Kiełkujące nasiona po wyłuskaniu z łupinek można jeść na surowo lub dodawać do sałatek, kanapek, sosów, itd. Jeśli chcemy opóźnić wzrost kiełków wstawiamy słoik do lodówki.

Mleko słonecznikowe – Jedną filiżankę wyłuskanych nasion słonecznika przepłukać i moczyć w 3 filiżankach wody przez około 12 godzin, po czym zmiksować blenderem na jednolitą masę. Aby otrzymać słodki napój, trzeba dodać kilka namoczonych daktyli.

Przeciwwskazania

U ludzi wrażliwych dotykanie szorstko owłosionych części rośliny może powodować kontaktowe zapalenie skóry. Nasiona słonecznika – jak wszystkie nasiona – są pokarmem mocno skoncentrowanym, wysokokalorycznym, dlatego trzeba jeść je z rozwagą, szczególnie w przypadku osób z nadwagą.







Źródło: Poradnik uzdrawiacza – Małgorzata Godlewska

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:

  • ssanie oleju przeciwwskazania
  • korzeń słonecznika właściwości
  • korzeń słonecznika
  • płatki słonecznika właściwości
  • wywar ze slonecznika l
  • kwiat słonecznika właściwości
  • pestki słonecznika właściwości choroby
  • płatki słonecznika
  • korzen slonecznika
  • kwiat słonecznika

Comments are closed.