Seler




Ogół warzyw służy zdrowiu ludzi. Ale seler poprzez swoje szczególne walory dietetyczne i uzdrawiające osiągnął tytuł warzywa o nadzwyczajnej mocy. W rodzinie warzyw wyróżniamy dwa różne selery. Pierwszy to znany seler korzeniowy, często wrzucany do zup, rosołów i wykorzystywany do przyrządzania sałatek warzywnych. Składniki odżywcze skumulowane są w dobrze rozbudowanym korzeniu spichrzowym. Seler należy do roślin dwuletnich.

Nadal jeszcze za mało popularny jest u nas seler naciowy lub liściowy, który nie wytwarza w ogóle korzeni spichrzowych i wszystkie składniki odżywcze gromadzi w silnej rozecie liści. Naturalnie największą wartość witaminową i odżywczą posiada seler liściowy. Seler należy do ulubionych warzyw gwiazd Hollywoodu. Seler znamy głównie jako cenne warzywo i przyprawę, a prawie wcale jako wspaniały lek.

Cechy lecznicze posiadają zarówno korzenie, jak i liście selerowe. Latem i jesienią powinniśmy pamiętać, aby na naszym stole nie zabrakło świeżych liści selera. Możemy je dodawać z dużym pożytkiem dla zdrowia do wymyślnych dietetycznych sałatek, surówek, pamiętajmy także o dodawaniu ich do zup. Z liści można wyciskać sok. Najwięcej witamin i minerałów zawierają liście selera naciowego.

Niektóre gospodynie domowe liście selera suszą na zimę. Należy wiedzieć, że przed suszeniem dobrze jest usunąć twarde i grube ogonki liściowe. Suszenie liści selera jak również innych ziół powinno zawsze odbywać się w miejscach zacienionych i przewiewnych. Aby uzyskać wysoce wydajny susz selerowy, trzeba ususzone już liście przetrzeć przez gęste sitko i umieścić w szklanych pojemniczkach ze szlifowanym korkiem lub w pudełkach do przypraw. Nie może dostać się do nich wilgoć.

Proszek z liści selera warto dodawać do zup, rosołów, sosów, pieczeni, można z nich przyrządzać także leczniczy napar. Niektórzy łączą go w równych porcjach z solą (najlepiej warzoną) i wykorzystują jako aromatyczną sól selerową. Warto suszyć również i korzenie selera, i wykorzystać wiosną, gdy wartość odżywcza i witaminowa świeżych korzeni jest sporo mniejsza.

Witaminy selera

Fachowcy od żywienia dopatrzyli się w korzeniach selera aż 86 wartościowych dla zdrowia składników, w tym 10 aminokwasów (np. arginina, lizyna, seryna, tyrozyna). Witaminy C seler posiada w 100 g od 100 do 140 mg, a więc 1,5 – 2 razy więcej aniżeli cytryna czy pomarańcze. Obfituje też w witaminy Bl, B2, PP, kwas foliowy, witaminę E i karoten.

Zarówno w liściach, jak i w korzeniach seler posiada dużo różnych soli mineralnych: potas, cynk, fosfor, żelazo, jod itd. Korzenny smak seler zawdzięcza olejkowi lotnemu. W składzie selera znajdujemy też białka oraz hormony roślinne. Oczywiście największe ilości tych substancji mają liście bezkonkurencyjne są tu liście selera naciowego.

Seler, zdrowie i smukła figura

Seler jest doskonałym strażnikiem młodości, idealnej figury i dobrego samopoczucia. Tak od dawna twierdzą dietetycy słynnych hollywoodzkich gwiazd. Zawsze na czczo radzą swym podopiecznym popijanie soku z liści lub korzeni selera połączonego pół na pół z sokiem z jabłek. To gwarantuje odpowiednie nawilżenie skóry, szczupłą figurę, długo młodą cerę i ładne włosy.

O tym, że seler wpływa korzystnie na cały układ nerwowy i działa uspokajająco twierdził już starożytny lekarz – Hipokrates. Częsta dieta selerowa, ograniczanie tłuszczów zwierzęcych, ruch na świeżym powietrzu i słońcu leczą reumatyzm, artretyzm i początkujący gościec. W Japonii modne stały się ostatnio miesięczne kuracje selerowe, by zapobiec bólom reumatycznym i mięśniowym. W Azerbejdżanie natomiast korzeń selera przykłada się na ropiejące i jątrzące się rany oraz na odmrożenia.

Specjaliści od medycyny naturalnej radzą często smarować owrzodzenia i długo gojące się zranienia maścią selerową, którą przyrządza się z nie solonego masła i z liści selera. Seler to wyjątkowo wartościowe warzywo oczyszczające organizm. Eliminuje złogi szkodliwych produktów przemiany materii oraz toksyn po zjedzeniu skażonego pożywienia. Pobudza proces przemiany materii, doskonale poprawia trawienie, działa żółciopędnie, żółciotwórczo i wiatropędnie. Zapobiega zastojowi żółci w woreczku żółciowym i przyspiesza trawienie tłuszczów.

Seler jest warzywem chętnie wykorzystywanym w kuracjach odchudzających (100 g korzenia to tylko 6 – 8 kalorii). Działa także korzystnie na pracę jelit i usuwa także nawykowe zaparcia. Warto go stosować jako składnik menu dla ludzi chorych na cukrzycę. Słynie również z pozytywnego wpływu na pracę nerek, które przepłukuje, dezynfekuje (działa moczopędnie). Seler połączony z czosnkiem doskonale zapobiega miażdżycy, zawałom serca i sprzyja zmęczonemu sercu.

Odwar z liści selerowych z mlekiem Hipokrates radził stosować w nieżytach górnych dróg oddechowych. Wreszcie seler należy do najbardziej znanych afrodyzjaków. Podobno już Tristan i Izolda spożywali spore porcje selera i pili z niego sok.

Wino selerowe na oczyszczenie organizmu

Potrzebujemy 3 średnie korzenie selera, które należy utrzeć na nierdzewnej tarce, dodać 3 kopiaste łyżki ususzonych liści pokrzywy i jedną łyżkę kłączy perzu i zalać w szczelnym słoiku jednym litrem czerwonego, wytrawnego wina gronowego. Całość trzymamy w ciepłym miejscu przez 10 dni. Słoikiem należy co jakiś czas wstrząsnąć. Po odcedzeniu i odciśnięciu przez gazę resztek uzyskujemy lecznicze, wzmacniające i oczyszczające organizm wino. Przechowujemy je w lodówce. Pijemy po l łyżce 3 razy dziennie przed jedzeniem. Wino selerowe usprawnia proces przemiany materii i sprzyja odchudzaniu. Leczy także nerki.

Surówka wyszczuplająca z selerem

Ucieramy na nierdzewnej tarce dwa średnie korzenie selera, dwa jabłka ze skórką i dwa korzenie czarnej rzepy. Wszystko mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Surówka spożywana na kolację doskonale pobudza trawienie, wpływa żółciopędnie, żółciotwórczo i oczyszczająco na organizm. Usprawnia pracę jelit i usuwa zaparcia. Sprzyja ładnej figurze. Podawana jako przystawka do obiadu – zdecydowanie ułatwia trawienie tłuszczów.







Źródło: Poradnik uzdrawiacza – Zbigniew T. Nowak

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:

  • seler liściowy
  • suszone liście selera
  • seler liściowy właściwości
  • wino z selera
  • suszenie selera korzeniowego
  • winko selerowe
  • sok z liści selera
  • seler wino
  • jak mrozic seler lisciowy
  • suszenie liści selera

Comments are closed.