Rzepik pospolity

Rzepik pospolity – Agrimonia eupatoria L




Rzepik pospolity jest byliną z rodziny Różowatych. Obszar występowania to Europa, północna Azja i Ameryka Pomocna. W naszym kraju spotykany jest powszechnie w zaroślach, na suchych łąkach, przydrożach i zboczach na obszarach nizinnych i w niższych partiach górskich. Rzepik posiada łodygi proste wzniesione o wysokości 30 – 100 cm, umiarkowanie rozgałęzione i ulistnione. Liście przerywanopierzaste, listki jajowate lub eliptyczne, ząbkowane. Kwiaty promieniste, koloru ciemnożółtego, tworzące luźne grona na wierzchołkach łodyg.

W celach medycznych pozyskuje się od czerwca do sierpnia, w początkach kwitnienia, górne części pędów długości około 25 cm oraz liście odziomkowe, eliminując grubsze części łodyg, a następnie suszy w ciemnych i przewiewnych suszarniach naturalnych lub w pomieszczeniach ogrzewanych w temp. do 40°C. Uzyskuje się jako surowiec ziele rzepiku pospolitego – Herba Agrimoniae. Ziele rzepiku posiada około 5% garbników hydrolizujących i garbników skondensowanych ciągowych i katechinowych, flawonoidy, związki goryczowe, niewielkie ilości olejku eterycznego, kwasy organiczne, witaminy B1, K, PP, trójterpeny, leukoantocyjany, fitosterole, cholinę i sole mineralne bogate w krzemionkę.

Ze względu na występowanie garbników ziele rzepiku działa łagodnie ściągająco na błony śluzowe. Blokuje również nadmierny rozwój flory bakteryjnej i zmniejsza stan zapalny układu pokarmowego. Równocześnie gorycze pobudzają nieznacznie produkcję soku żołądkowego. Wyciągi z ziela zwiększają też ilość produkowanej żółci, a ponadto osłaniają miąższ wątroby i zapobiegają nadmiernemu jej stłuszczeniu. Poprawiają w wyniku tego procesy trawienia i przyswajania pokarmów. Wywierają też działanie ogólnie uspokajające.

Wyciągi z ziela rzepiku pospolitego stosowane zewnętrznie działają ściągająco, w nieznacznym stopniu przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Przetwory z ziela rzepiku podawane w zalecanych dawkach nie wywierają niekorzystnego działania na organizm. Wyciągi z ziela rzepiku stosuje się doustnie w stanach nieżytowych żołądka i jelit, bólach brzucha, wzdęciach, braku łaknienia, bezkwaśności, biegunce i owrzodzeniu jelita grubego, również w osłabieniu czynności wątroby, zastoju żółci, zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Ziele jest jednym ze składników preparatów Cholegran i Gastrogran.

Zewnętrznie służy do okładów na niewielkie uszkodzenia naskórka, wypryski, egzemę i owrzodzenia żylakowe. Także do płukania w zapaleniu jamy ustnej, gardła i nosa oraz do przemywania spojówek, ponadto do irygacji w stanach zapalnych pochwy.

Przetwory z rzepiku pospolitego
Napar z ziela rzepiku. 1 – 2 łyżki ziela zalać dwoma szklankami wrzącej wody i naparzać pod przykryciem 15 min. Odstawić na 15 min. Po przecedzeniu pić 1/3 – 1/2 szklanki 2 – 3 razy dziennie na 30 min. przed posiłkami jako środek żołądkowy, poprawiający trawienie.

Odwar z ziela rzepiku. Dwie łyżki ziela zalać jedną szklanką ciepłej wody i gotować łagodnie pod przykryciem 5 – 7 min. Odstawić na 15 min i przecedzić. Używać zewnętrznie do okładów, irygacji i płukań. Wewnętrznie w biegunce pić dwa razy dziennie po 1/2 szklanki odwaru.

Zioła regenerujące wątrobę. Zmieszać po 50 g ziela rzepiku, ziela krwawnika i korzenia mniszka oraz po 25 g ziela dziurawca, kwiatu kasztanowca i ziela glistnika. Zalać dwie łyżki ziół dwoma szklankami wrzącej wody i naparzać pod przykryciem pół godziny. Odstawić na 10 min i przecedzić. Pić 3 – 4 razy dziennie po pól szklanki pomiędzy posiłkami po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby w początkowym okresie 3 – 4 miesięcy zdrowienia. Również w nieżycie żołądka i jelit oraz dróg żółciowych i po zabiegu chirurgicznym dróg żółciowych.

Zioła w zapaleniu pęcherzyka żółciowego. Zmieszać po 50 g ziela rzepiku pospolitego i ziela szanty zwyczajnej, po 30 g liści mięty pieprzowej i korzenia wilżyny ciernistej oraz po 15 g ziela glistnika, korzenia mniszka i korzenia omanu. Do termosu wsypać 1.5 do 2 łyżek ziół i zalać 2 – 2.5 szklankami wrzącej wody. Zamknąć i pozostawić na dwie godziny. Pić przecedzony napar pomiędzy posiłkami 2 – 3 razy dziennie po 2/3 – 1 szklankę. Napar działa także w nieżycie jelit i owrzodzeniu jelita grubego.

Artecholin – płyn, który zawiera wyciągi z ziela rzepiku i 6 innych ziół. Dorosłym podawać doustnie 30 – 50 kropli z wodą 3 – 4 razy dziennie przed jedzeniem lub w czasie jedzenia jako środek żółciopędny, rozkurczowy i przeciwzapalny w przewlekłym zapaleniu pęcherzyka żółciowego, zaburzeniach czynnościowych dróg żółciowych i kamicy żółciowej.







Źródło: Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie – Aleksander Ożarowski i Wacław Jaroniewski

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:

  • rzepik pospolity
  • ziele rzepiku
  • rzepik
  • rzepik zioło
  • rzepik pospolity zastosowanie
  • Ziele Rzepiku Właściwości
  • rzepik wlasciwosci
  • Rzepik Właściwości Lecznicze
  • rzepik pospolity działanie
  • rzepik własciwosci

2 Comments

  1. […] Rzepik pospolity […]