Pożyteczne kuzu




Do oczyszczania i odkwaszania organizmu medycyna klasyczna oferuje kosztowne preparaty, często pochodzenia zagranicznego, trudno osiągalne. Możemy zastosować alternatywne, proste i dużo tańsze rozwiązanie. Alternatywą jest roślina, która nazywa się kuzu zwana również kudzu. Mimo, że jest już dawno u nas osiągalna, mało kto wie co to jest.

Kuzu to cudowna roślina, która oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn, zwalcza nałogi, wzmacnia odporność i siły życiowe. Kudzu Vine Pueraria Lobata jest to roślina jadalna, rosnąca w Chinach, Japonii, Korei oraz w Ameryce. Roślina przeniesiona ze swojego naturalnego środowiska do Ameryki zaczęła wyrządzać dużo problemów. W ostatnich 50-ciu latach stała się zmorą ekologiczną poprzez napastliwy rozrost i przemieszczanie się. Jej dzienny przyrost to bagatela – 30 cm. W Stanach Zjednoczonych zaczęto traktować kudzu jako chwast. Pnącze kuzu oplata lasy, osiedla ludzkie. Korzenie nieraz rosną do półtora metra w głąb ziemi i mają szerokość jak obwód człowieka. Zdrewniałe pnącza wyglądają jak liany. Kuzu, roślina włóknista, w Chinach jest wykorzystywana do produkcji włókna tekstylnego oraz lin.

W korzeniu tej rośliny znajduje się duża zawartość skrobi bogatej w związki zwane izoflawonami. Używa się go w diecie oraz pomocniczo w wielu terapiach i w celu utrzymania dobrego zdrowia. Kuzu znane jest ze swoich uzdrawiających właściwości. Skrobia będąca w korzeniu tej rośliny jest źródłem żelaza, wapnia i fosforu. Posiada odczyn zasadowy, nie ma glutenu, ani laktozy. Pożyteczna jest przy regulacji wagi ciała oraz oczyszczaniu organizmu.

Jest naturalnym zagęszczaczem i może być alternatywą dla środków zagęszczających i wiążących, takich jak żelatyna czy skrobia ziemniaczana. Już w starożytności korzeń kuzu był używany jako doskonałe źródło skrobi obfitującej w minerały. Jest źródłem długotrwałej energii stosowanym zamiast kofeiny. Znajduje zastosowanie w leczeniu różnych schorzeń.

Kuzu – silny środek odkwaszający

We wschodniej medycynie naturalnej kuzu jest mocnym lekiem odkwaszającym. Zakwaszony organizm zaczyna chorować. Zdrowy organizm posiada równowagę kwasowo – zasadową. Zakwaszamy się słodyczami, przetworami mięsnymi, mącznymi, węglowodanami, serami białymi, serami żółtymi, kawą, czarną herbatą, alkoholem, napojami gazowanymi. Kwasy to odczyny od 5 – 7 pH, zasady to odczyny od 79 pH. Żywność zasadotwórcza to warzywa, owoce, grzyby, zielona herbata, świeże soki owocowe, migdały, maślanka, kiełki zbożowe. Przeziębienie zwykle jest następstwem zmniejszonej odporności w wyniku zakwaszenia organizmu. W takim przypadku chińska medycyna zastosowuje korzeń kuzu, proponuje pice zielonej herbaty, kuracje medykamentami naturalnymi, zrównoważenie kwasowości organizmu zasadami. Jest to najlepszy sposób pozbycia się szkodliwego czynnika z wydzielinami błony śluzowej nosa, gardła, zatok. Katar, kichanie, kaszel, łzawienie i gorączka po oczyszczeniu ustąpią.

Również i dziś chińscy medycy używają kuzu w schorzeniach typu: grypa, gorączka, kłopoty trawienne oraz uciążliwe długotrwałe migreny. Proponują również włączenie kuzu do codziennego menu w przypadku cukrzycy, alergii, nadciśnienia, chorób górnych dróg oddechowych czy problemów żołądkowo – jelitowych. Zaś w opinii japońskich makrobiotyków kuzu wykazuje niezwykłą możliwość równoważenia energii w organizmie i umożliwia jego skuteczną detoksykację. Co istotne, wnioski te zostały potwierdzone przez świat naukowy. Doświadczenia przeprowadzane w centrach medycznych w USA oraz w Chinach dowiodły, iż częste spożywane kuzu przyczynia się do pozbycia się z organizmu nadmiaru toksyn oraz reguluje przemianę materii, działa więc oczyszczająco i detoksykacyjnie.

Kuzu może być także doskonałym uzupełnieniem przeprowadzanej na wiosnę terapii oczyszczającej. Kurację należy przeprowadzać codziennie przez 7 – 14 dni najkorzystniej w postaci rozgrzewającego kisielu. Kuzu należy zmiażdżyć na proszek, następnie odmierzyć konieczną ilość łyżeczek i zalać zimną wodą. Gotować na niewielkim ogniu stale mieszając, aby utworzyła się jednolita masa.

Rozgrzewający kisiel jabłkowy

l łyżkę kuzu rozpuścić w l filiżance soku jabłkowego ? warunek niesłodzonego! Mieszając podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż kuzu zrobi się przejrzyste. Utrzymywać mieszanie przez kolejną minutę. Nalać kisiel do salaterek i jeść gorący. Kisiel z kuzu można także zrobić na bazie innych soków. Należy jednak unikać napojów, które zawierają cukier albo słodzik.

Niezwykłe właściwości kuzu

Typowa w polskiej kuchni zasmażka lub śmietana zmieszana z mąką, to sposoby zagęszczania zup. Tymczasem jest inna, bardziej korzystna dla zdrowia metoda. Jeśli chcemy mieć gęstą, pożywną zupę, wypróbujmy kuzu – naturalną roślinną skrobię, która doskonale się sprawdza jako zagęstnik do zup, sosów i deserów, a razem z agarem ujawnia właściwości ścinające i może być wykorzystywana do robienia puddingów, budyniu oraz innych galaretowatych przysmaków. Jest przy tym lekkostrawna, obfita w wartości odżywcze (zawiera żelazo, wapń oraz fosfor).

Poskramiacz nałogów

Jednakże najdziwniejszą cechą kuzu – będącą dziś obiektem badań w wielu ośrodkach naukowych – jest jego efektywność w walce z nałogami – nadużywaniem alkoholu czy palenia tytoniu. W Chinach od wieków stosuje się kuzu w leczeniu alkoholizmu. Ta nieszczególna, biała skrobia nie tylko umniejsza żądze alkoholu, lecz także usuwa skutki zatrucia alkoholowego, czyli najzwyczajniej leczy kaca. Nic więc dziwnego, że budzi spore zainteresowanie współczesnej medycyny. Także w Polsce osoby, które chcą rzucić picie, coraz częściej stosują kudzu jako środek wspierający terapię i dodają go do jedzenia.

Kuzu ma niezwykłe właściwości pomocne w szybkim przezwyciężeniu nałogu palenia papierosów oraz w zwalczaniu nadużywania alkoholu. Ponadto, jeśli często dodajemy je do spożywanych potraw, chroni przed uzależnieniem od alkoholu. Potwierdzają to badania przeprowadzone w ośrodkach badawczych kilku uniwersytetów w Stanach Zjednoczonych. Korzystne dla kuzu rezultaty badań są nadzieją dla alkoholików i cierpiących z ich powodu rodzin.

Pragniesz uzupełnić niedobór żelaza? Szukasz naturalnego energizera? Zastosuj korzeń kuzu. Sposób ten uchodzi za bardzo skuteczny i co najistotniejsze nie daje żadnych skutków ubocznych, a ponadto nie uszkadza wątroby, nie uzależnia i nie powoduje nudności.

Sposób na przemęczenie i odkwaszenie organizmu

Napój z kuzu i śliwki umeboshi: Jedną łyżeczkę kuzu rozpuścić w l filiżance zimnej wody. Dodać śliwkę umeboshi. Gotować jak kisiel. Do smaku można dodać sosu sojowego shoyu lub kilka kropli soku wyciśniętego ze świeżego imbiru. Napój nie bardzo jest smaczny, ale stosowany systematycznie zapobiega zmęczeniu i doskonale odkwasza organizm.

Skuteczne i wypróbowane zastosowanie kuzu

Zakażenie salmonellą, inne zatrucia pokarmowe, biegunka – Jedną łyżeczkę sproszkowanego kuzu rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej wody. Gotować na niewielkim ogniu stale mieszając do zgęstnienia (2 – 3 minuty). Jest to porcja jednorazowa. Co godzinę należy gotować lekarstwo i jeść ciepłe. Z doświadczenia wynika, że zmaganie się z chorobą trwa ok. 24 godziny nie stosując żadnych innych lekarstw. Należy zastosować dietę oraz pić dużo ciepłych płynów.

Zaziębienie, zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc – Jedną łyżeczkę kuzu rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej wody. Gotować na małym ogniu, stale mieszając do zgęstnienia. Przygotowywać „kisielek” z kuzu co 2 godziny i pić ciepły. Kuzu nie ma smaku i koloru. Można dodać nieco dowolnego naturalnego soku, np. malinowego. Zgodnie z zasadą, każde zachorowanie oznacza zakwaszenie. Mając tak doskonały środek odkwaszający nie musimy obawiać się infekcji.

Wyjeżdżając na wycieczkę w czasie której możemy zjeść coś nieświeżego powinniśmy mieć w przy sobie paczuszkę kuzu. Uratuje nas to od nieprzewidzianych przypadków. Kuzu od dawna dostępne jest w naszym kraju w punktach ze zdrową żywnością, sklepach zielarskich, sklepach internetowych i w aptekach.







Źródło: Poradnik Uzdrawiacza – Krystyna Nosal

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:

  • kuzu
  • kuzu kisiel
  • kisiel kuzu
  • kisiel z kuzu
  • kudzu zastosowanie
  • kuzu co to jest
  • skrobia kuzu zastosowanie
  • kisiel owocowy z kuzu
  • kisiel z kudzu
  • czu kuzu trzeba przegotowac

Comments are closed.