Skuteczne kuracje lekarstwem z czosnku

Lekarstwo długowieczności

Przepis na poniższą kurację odkryto w czasie przeszukiwań ruin klasztoru w Tybecie. Bierzemy 250 gram czosnku i ścieramy na jednolitą miazgę. Razem z 300 ml czystego spirytusu umieszczamy w szczelnie zamkniętym słoju. Pod nakrętkę kładziemy bawełnianą tkaninę, aby oddzielić zawartość od metalu. Odstawiamy na 10 dni w chłodne i ciemne miejsce potrząsając często słojem. Po tym czasie odcedzamy czosnek i uzyskane lekarstwo zlewamy do butelki z ciemnego szkła, którą też należy przetrzymywać w chłodnym miejscu. Kurację można rozpocząć dopiero po 3 dniach. Lek zażywamy po wymieszaniu z 50 g letniego mleka ściśle wg przedstawionej poniższego schematu.

Dzień 1 – po śniadaniu – 1 kropla, po obiedzie – 2 krople, po kolacji – 3 krople
Dzień 2 – po śniadaniu – 4 krople, po obiedzie – 5 kropli, po kolacji – 6 kropli
Dzień 3 – po śniadaniu – 7 kropli, po obiedzie – 8 kropli, po kolacji – 9 kropli
Dzień 4 – po śniadaniu – 10 kropli, po obiedzie – 11 kropli, po kolacji – 12 kropli
Dzień 5 – po śniadaniu – 13 kropli, po obiedzie – 14 kropli, po kolacji – 15 kropli
Dzień 6 – po śniadaniu – 15 kropli, po obiedzie – 14 kropli, po kolacji – 13 kropli
Dzień 7 – po śniadaniu – 12 kropli, po obiedzie – 11 kropli, po kolacji – 10 kropli
Dzień 8 – po śniadaniu – 9 kropli, po obiedzie – 8 kropli, po kolacji – 7 kropli
Dzień 9 – po śniadaniu – 6 kropli, po obiedzie – 5 kropli, po kolacji – 4 krople
Dzień 10 – po śniadaniu – 3 krople, po obiedzie – 2 krople, po kolacji – 1 kropla.

W jedenastym dniu kuracji dawkę mikstury zwiększamy do 25 kropli. Przyjmujemy również trzy razy dziennie po jedzeniu i tak aż do wyczerpania zapasu. Mnisi z Tybetu twierdzą, aby taką kurację przeprowadzać co 5 lat. Podobno wystarczy.

Mikstura ta jest bardzo dobrym lekiem przeciwmiażdżycowym. Likwiduje wszystkie przykre skutki postępującej miażdżycy: zawroty głowy, zawały serca, otępienie starcze, nadciśnienie, mrowienie nóg itd. Reguluje poza tym poziom cholesterolu we krwi. Wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Usuwa toksyny i poprawia samopoczucie. Mnisi są przekonani, że przedłuża życie, i odmładza.

Choroba wieńcowa

W starych księgach zielarskich znaleźć można taką oto recepturę na lekarstwo dla osób z chorobą wieńcową serca: 10 średnich cytryn i tyle samo główek czosnku obrać ze skórki i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać 1 kg dobrego miodu pszczelego. Najlepszy jest podobno gryczany lub lipowy. Wszystko razem starannie wymieszać i pozostawić w zamkniętym słoju na 7 dni. Dziennie używać 3 – 4 łyżeczki leku po jedzeniu. Ta ilość powinna wystarczyć na 60 dni kuracji. Lek czosnkowy na miodzie powoduje, że serce pracuje wydajniej. Dostaje więcej tlenu i substancji odżywczych, stąd też znikają zadyszki zdarzające się nawet przy małym wysiłku i dusznica – efekt postępującej miażdżycy naczyń wieńcowych. Dodatkowo wzmacnia organizm i przywraca energie.


Mikstura udrażniająca żyły

Połowę szklanki drobno posiekanych ząbków czosnku zalewamy na 2 tygodnie w szczelnym słoiku 250 ml spirytusu. Po odcedzeniu i wyciśnięciu resztek czosnku przez gazę dodajemy: 50 g nalewki z miłorzębu japońskiego Tinctura Ginkgo Bilobae, 50 g nalewki z karczocha Tinctura Cynarae, 15 łyżek wyciągu z kwiatostanów głogu Intractum Crataegi i 10 łyżek wyciągu z melisy Intractum Melissae. Nalewki wyciągi dostępne są do nabycia bez recepty w aptekach i zielarniach. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Nalewkę najlepiej używać dopiero po upływie 3 dni po 1/2 łyżeczki na niewielką ilość soku lub mleka 3 razy dziennie po jedzeniu. Kuracja powinna trwać około trzech miesięcy, następnie robimy 14 dniową przerwę i kurację przeprowadzamy jeszcze raz. Taka mikstura zdecydowanie poprawia krążenie zarówno obwodowe, jak i mózgowe. Uelastycznia naczynia krwionośne, wzmacnia ich ściany oraz udrażnia je, gdy utworzyły się w nich blaszki miażdżycowe. Efektywnie obniża poziom cholesterolu we krwi – zasługa czosnku i nalewki z karczocha. Poprawia sprawność intelektualną, a u niektórych osób nawet ostrość widzenia. Obniża ciśnienie krwi. Przeciwdziała zawałom serca, udarom mózgu, zakrzepom, zatorom i tzw. zastoinom żylnym. Działa pozytywnie na pracę serca. Narząd ten dostaje wraz z krwią więcej energii. Lek jest zalecany osobom starszym z klasycznymi objawami postępującej miażdżycy.

Lek z czosnku i żurawiny

Bardzo drobno siekamy 50 g czosnku, miażdżymy na jednolitą miazgę 1/2 kg żurawin i dodajemy 1/2 kg dobrego miodu pszczelego. Całość dokładnie miksujemy i pozostawiamy w lodówce do następnego dnia. Lek czosnkowo żurawinowy stosuje się najczęściej 2 – 3 razy dziennie po l łyżeczce po jedzeniu. Skutecznie działa w nadciśnieniu tętniczym krwi. Zaleca się go osobom, którym grozi zawał serca lub, które go przechodzili. Oddala fatalne w skutkach konsekwencje sklerozy np. uczucie zimna i mrowienie nóg, szumy w uszach, zawroty głowy itd. Usprawnia koncentrację myśli i pamięć. Wpływa tonizująco na naczynia krwionośne i poprawia krążenie. Zapobiega infekcjom i odtruwa organizm z toksyn. Odkaża drogi moczowe i działa pomocniczo w odmiedniczkowym zapaleniu nerek.

Wino czosnkowe

Ucieramy na jednolitą miazgę 24 duże ząbki czosnku, miksujemy po obraniu ze skórki 3 średnie cytryny i zalewamy jednym litrem przegotowanej, chłodnej wody w szczelnym słoiku. Przechowujemy w chłodzie przez 2 dni, następnie winko odcedzamy przez gazę, wyciskamy resztki składników i zlewamy do szczelnej butelki z ciemnego szkła, którą przechowujemy w lodówce. Lek popijamy po wymieszaniu w celu polepszenia smaku ze słodkim sokiem aroniowym – 2 kieliszki dziennie po posiłkach. Winko czosnkowe przeciwdziała przeziębieniu, grypie i innym infekcjom zimowym. Działa wzmacniająco i tonizująco na mięsień sercowy. Chroni przed postępami miażdżycy. Osoby, które często popadają w przeziębienie, powinny popijać winko i przyjmować drażetki Echinapur z koncentratem z jeżówki purpurowej – Echinacei.

Mikstura uodparniająca

1/2 szklanki drobno posiekanych ząbków czosnku zalewamy na 2 tygodnie w szczelnym słoiku 250 ml spirytusu. Po przecedzeniu i odciśnięciu resztek czosnku dodajemy: trzy łyżki nalewki propolisowej 3%, 8 łyżek soku z babki lancetowatej Succus Plantaginis, 8 łyżek wyciągu z tymianku Extractum Thymi fluidum i 5 łyżek soku z jeżówki purpurowej Echinacei – Succus Echinaceae. Wyciągi i soki są do kupienia w aptekach i zielarniach bez recepty. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, zlewamy do szczelnej butelki.

Specyfik używamy po 3 dniach od przyrządzenia, 1/2 łyżeczki mikstury na połowę szklanki mleka przyjmować 2 razy dziennie przez 6 tygodni po posiłkach. W przeziębieniu i grypie dawkę można zwiększyć do l łyżeczki – 3 razy dziennie. Nalewka ta skutecznie uodparnia organizm na wszelkie infekcje. Przeciwdziała i leczy przeziębienie, grypę, katar, anginę, nieżyt górnych dróg oddechowych, zapalenie zatok i powiększenie gruczołów chłonnych spowodowane stanami zapalnymi w organizmie. Nalewkę tę należy przyjmować wraz z dużymi porcjami witaminy C – 500 g dziennie.

Mikstura dla seniorów

1/2 szklanki drobno posiekanych ząbków czosnku zalewamy na 2 tygodnie w szczelnym słoiku 250 ml spirytusu. Odcedzoną i odciśniętą nalewkę mieszamy dodatkowo z 10 łyżkami nalewki z żeńszenia Panaxan, 20 łyżkami wyciągu z kwiatostanów głogu Intrac. Crataegil. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dla ludzi starszych proponuje się kurację dwumiesięczną. 1/2 łyżeczki mikstury na pół szklanki mleka lub soku owocowego przyjmować 3 razy w ciągu dnia po jedzeniu. Po 30 dniach przerwy kurację powtarzamy. Dla osób w wieku dojrzałym proponuje się kurację 30 dniową. 1/2 łyżeczki mikstury na pół szklanki mleka lub soku owocowego pijemy raz dziennie przed pójściem spać. Po 30 dniowej przerwie – kurację stosujemy ponownie.

Przyrządzona w ten sposób mikstura to lek polecany zwłaszcza osobom starszym, wyniszczonym długimi chorobami i o zmniejszonej odporności na infekcje. Usprawnia pamięć, odnawia organizm, a dzięki zawartości wyciągu z kwiatostanów głogu – sprawia, że serce ekonomicznej pracuje i lepiej odpoczywa. Jest również wskazana dla osób prowadzących aktywny, wyczerpujący tryb życia. Pomaga w zmęczeniu umysłowym i fizycznym.

Mikstura dla każdego

1/2 szklanki drobno posiekanych ząbków czosnku i trzy duże łyżki sproszkowanych owoców anyżu zalewamy na 2 tygodnie w szczelnym słoiku 250 ml spirytusu. Po odcedzeniu i odciśnięciu przez gazę resztek, należy dodać: 10 łyżek nalewki miętowej – krople miętowe, 10 łyżek soku z pokrzyw Succus Urticae i 10 łyżek soku z babki lancetowatej Succus Plantaginis. Wszystkie składniki do nabycia w aptekach i sklepach zielarskich. Składniki dokładnie mieszamy, zlewamy do szczelnej butelki z ciemnego szkła.

Stosujemy najlepiej po upływie 3 dni od przygotowania. Zażywamy po 1/2 łyżeczki na 1/2 szklanki mleka lub soku owocowego po jedzeniu. Czas trwania kuracji: około 6 tygodni. Walorem tej nalewki jest to, że prawie w ogóle nie czuć nas czosnkiem po jej wypiciu, zasługa nalewki miętowej, anyżu i soku z pokrzywy. Nalewka pomaga w nawracających infekcjach górnych dróg oddechowych i w zapaleniu oskrzeli. Leczy przeziębienie, grypę, działa przeciwkaszlowo i wykrztuśnie.

Zobacz też: Czosnek pospolity – przetwory i stosowanie


Źródło: Poradnik uzdrawiacza – Zbigniew T. Nowak

Naturalne preparaty ziołowe zawartością czosnku
ALITOL

Sklad: 1 kapsułka zawiera: 270 mg olejowy wyciąg z czosnku w stosunku 1:1. Preparat Alitol jest lekiem naturalnym i może być stosowany przez długi czas. Może stanowić lek uzupełniający stosowany razem z innymi lekami. Dawka dobowa wynosi 1-2 perełki. Lek należy stosować przed posiłkami najlepiej z mlekiem.
Alitol, perełki zawierają olejowy wyciąg czosnku, co zapewnia trwałość i stałą zawartość substancji czynnej – alicyny.

ALITOL 48 kapsułek – więcej

ALLIOGAL

ALLIOGAL stanowi unikalne połączenie dobroczynnych właściwości tłoczonego na zimno oleju z nasion wiesiołka i czosnku. Uzupełnianie diety w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Składniki zawarte w preparacie w połączeniu z właściwą dietą wywierają korzystny wpływ na system immunologiczny i układ krążenia. Dawkowanie: 3 razy dziennie po 2 kapsułki podczas posiłków. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

ALLIOGAL 60 kapsułek – więcej

CZOSNEK ACTIV NATURCAPS

Czosnek jest rośliną, której cenne właściwości są znane od dawna. Zawiera wiele biologicznie aktywnych substancji. Macerat z czosnku wpływa korzystnie na serce, układ krążenia i gospodarkę lipidową. Zawarte w czosnku związki aktywne sprzyjają normalizacji poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Związki aktywne czosnku mają także istotny wpływ na utrzymanie odporności. Kapsułki nie wydzielają nieprzyjemnego zapachu świeżego czosnku. Osoby przyjmujące środki przeciwzakrzepowe oraz osoby po zabiegach operacyjnych przed zastosowaniem produktu powinny skonsultować się z lekarzem.

CZOSNEK ACTIV NATURCAPS 30 kapsułek – więcej

Medycyna ziołowa w literaturze

Incoming search terms:

  • czosnek na spirytusie
  • mikstura z czosnku i spirytusu
  • czosnek mikstury lecznicze
  • krople z czosnku
  • skuteczne kuracje lekarstwem z czosnku
  • tybetańska nalewka z czosnku opinie
  • winko z czosnku
  • Mikstura ze spirytusem lecznicza
  • nalewka czosnkowa lecznicza
  • nalewka tybetańska czosnkowa

5 Comments

  1. Czosnek pospolity | Spis najlepszych witryn pisze:

    […] pomagają tu ani cukierki miętowe, ani dobra pasta do zębów. Zielarze polecają więc, aby wraz z czosnkiem spożywać natkę pietruszki lub selera. Nie usunie to całkiem uciążliwego aromatu, ale znacznie go złagodzi. Można też […]

  2. Czosnek pospolity | Indeks stron www pisze:

    […] czosnkiem związanych jest wiele legend, z czego chyba najbardziej znana opowiada o dużej mocy tej rośliny, […]

  3. […] kiedykolwiek znała ludzkość. Uprawiany jest już od przeszło 5 000 lat. Bardzo powszechny był czosnek w dawnym Egipcie, gdzie był jednym z głównych składników menu oraz służył jako lekarstwo i afrodyzjak, a […]

  4. […] Czosnek to jeden z najcenniejszych leków natury, jakie kiedykolwiek znała ludzkość. Hodowany jest już od przeszło 5 000 lat. Bardzo popularny był czosnek w starożytnym Egipcie, gdzie był jednym z głównych składników menu oraz był lekiem i afrodyzjakiem, a rysunki wychwalające dużą moc tej rośliny znajdują się nawet na ścianach piramid. W Grecji i Rzymie czosnek spożywany był przez wojsko przed walką, ponieważ wierzono, że zwiększa on sprawność bojową. Także Indianie znali i powszechnie używali czosnek jako lekarstwo na wiele dolegliwości, w tym również na ból ucha. […]

  5. Czosnek | Informator medycyny naturalnej pisze:

    […] popularnością cieszy się obecnie winko czosnkowe, które ma duże działanie zapobiegawcze. Zapobiega ono przeziębieniu, grypie i innym infekcjom […]