Kolkę żółciową miewają osoby cierpiące na kamicę żółciową. Dolegliwość ta męczy ludzi w krajach bogatszych, jedzących tłuste potrawy, słodycze zrobione głównie z masła, margaryny, śmietany, pijących prawdziwą kawę, lubiących dobrze zjeść, cierpiących na otyłość, mających nadwagę. Częściej dotyka kobiety. Zwykle pierwszym objawem kamicy żółciowej jest atak kolki żółciowej. Tylko 30 % chorych z kamieniami żółciowymi w pęcherzyku żółciowym ma ataki kolkowe. Kamica jest chorobą chroniczną, mającą często ostry przebieg. Kamica żółciowa nazywana jest chorobą 4 P dlatego, że dotyczy pań (1), pulchnych (2), płodnych (3) i po czterdziestym roku życia (4). Po 60 roku życia w pęcherzyku żółciowym kamienie ma 30 % kobiet.
Czynniki sprzyjające tworzeniu się złogów w pęcherzyku żółciowym:
• Płeć żeńska
• Średni i starszy wiek
• Czynniki hormonalne np. przyjmowanie środków antykoncepcyjnych
• Choroby metaboliczne np.: miażdżyca, nadwaga, otyłość, cukrzyca
• Czynniki genetyczne
• Czynniki zaburzające prawidłowy cykl krążenia kwasów żółciowych
• Stosowanie niektórych leków np.: obniżających poziom cholesterolu, hormonów
Co to jest żółć?
Żółć wytwarzana jest w wątrobie. Jest roztworem soli i kwasów żółciowych, elektrolitów, bilirubiny, cholesterolu oraz fosfolipidów. Przeważająca większość bo aż 80 % żółci to woda. Dzięki żółci możliwe jest rozpuszczanie i wchłanianie dostarczonych z jedzeniem tłuszczów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K. Kwasy żółciowe gdy już znajdą się w jelicie grubym powodują wydzielanie do jego światła wody, przez co ułatwiają wypróżnianie. Z żółcią wydalane są przetrawione leki, niektóre substancje trujące powstałe w procesie przemiany materii oraz białka. Kwasy żółciowe są w 90 % ponownie wchłaniane do krwi w jelicie, przenoszone do wątroby i ponownie wydzielane z żółcią. Cykle ten powtarza się kilka, a nawet kilkanaście razy na dobę.
Istota kamicy żółciowej
Produkowana w wątrobie żółć spływa przewodem wątrobowym wspólnym. Połowa żółci wydzielonej na czczo gromadzi się w pęcherzyku żółciowym, gdzie następnie jest zagęszczana, pozostała połowa spływa przewodem żółciowym wspólnym do dwunastnicy. Powodem tworzenia się kamicy jest za duże wytwarzanie cholesterolu w wątrobie oraz nieprawidłowości przepływu żółci z pęcherzyka do jelita. One to przyczyniają się do wytrącania z żółci cholesterolu, wapnia i barwników żółciowych w postaci kamieni różnej wielkości. Kryształki cholesterolu stają się zawiązkiem kamieni.
Za wolny przepływ lub zaleganie żółci sprzyjają tworzeniu się złogów. Kamienie tworzą się najczęściej w pęcherzyku żółciowym i w przewodach żółciowych. Ilość i wielkość kamieni bywa różna. Mogą one występować w postaci niezwykle drobnego piasku tworzącego się w pęcherzyku żółciowym lub przybierać formę drobnych ziarenek. Bardzo często w pęcherzyku znajduje się jeden duży złóg o wymiarze kilku centymetrów. Zawartość cholesterolu stwierdza się w ponad 75 % złogów żółciowych.
Do głównych objawów kamicy żółciowej zaliczamy:
• Wzdęcia, przeważnie po tłustych potrawach, kawie, zimnych potrawach, jak również zimnych napojach
• Kurczowe bóle z prawej strony brzucha promieniujące do pleców, nawet łopatki
• Nadwrażliwość czyli tkliwość uciskowa poniżej prawego łuku żebrowego
• Niekiedy nudności, nawet wymioty, zaparcia
Atak kolki żółciowej
Przyczyną kolki żółciowej jest skurcz pęcherzyka żółciowego, w szczególności u osób nie stosujących się do diety wątrobowej, lekkostrawnej. Występuje przede wszystkim po sytych i tłustych posiłkach i wywołuje tępy, gniotący ból o charakterze kolkowym lub opasującym, najmocniejszy w prawym podżebrzu, promieniujący ku tyłowi do kręgosłupa, pod prawą łopatkę, a czasami w okolice mostka, co może być mylone z zawałem serca. Ataki trwają od kilku do kilkudziesięciu minut. Często powtarzają się w nocy. Niekiedy występuje gorączka.
Stanami towarzyszącymi może być:
• Zapalenie pęcherzyka żółciowego – podrażnienie pęcherzyka przez kamień może spowodować ostry stan zapalny. Wtedy ból odczuwany jest po prawej stronie w nadbrzuszu, najbardziej czułe jest miejsce pod prawym łukiem żebrowym. Objawem towarzyszącym bywa gorączka.
• Żółtaczka – następuje wtedy, gdy nieduży kamień wydostanie się z pęcherzyka i utknie w przewodzie żółciowym, blokuje przepływ żółci z wątroby. Skóra wówczas i białka oczu nabierają żółtego odcienia, mocz jest ciemnobrązowy, a stolec jasny.
• Ostre zapalenie trzustki – występuje wtedy gdy produkowane trawienne enzymy trzustkowe nie mogą swobodnie przedostawać się do dwunastnicy wskutek utkniętego kamienia żółciowego w przewodzie żółciowym wspólnym. Trzustka zaczyna w końcu sama siebie trawić. Jest to stan bardzo poważny i niebezpieczny.
• Ropień, wodniak pęcherzyka żółciowego, a nawet jego pęknięcie – są to stany w których konieczna jest interwencja chirurgiczna. Najczęściej występują w zaniedbanych stanach i przy bagatelizowaniu objawów.
Sposób na kamienie żółciowe
1. Przez pierwsze pięć dni pijemy codziennie cztery szklanki świeżego soku jabłkowego lub jemy 4 – 5 jabłek. Sok jabłkowy rozmiękcza kamienie żółciowe. Przez pierwsze 5 dni spożywamy normalne posiłki.
2. Szóstego dnia nie jemy kolacji.
3. O godzinie 18 przyjmujemy łyżeczkę siarczanu magnezu. Można go rozpuścić w szklance ciepłej wody. Siarczan magnezu kupimy w aptece jako Sól gorzka.
4. O godzinie 20 zjadamy kolejną łyżkę siarczanu magnezu. Siarczan magnezu otwiera kanał pęcherzyka żółciowego.
5. O godzinie 22 wypijamy szklankę roztworu zrobionego z oliwy z oliwek (Extra Virgin) i soku cytrynowego. Pół szklanki oliwy mieszamy z połową szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Roztwór ten umożliwi wyjście kamieniom. Aby uzyskać pół szklanki soku potrzebujemy trzy cytryny.
6. Następnego dnia powinny się znaleźć w stolcu zielone kamyki.
Kuracja olejem lnianym
Przez 7 dni należy pić na czczo szklankę soku pomidorowego lub buraczanego dokładnie wymieszanego z jedną łyżką oleju lnianego. Taki napój skutecznie pobudza opróżnianie się pęcherzyka żółciowego.
Środek na atak bólowy
Należy wypić szklankę soku jabłkowego z jedną łyżką octu jabłkowego (Apple Cider Vineager). Ból mija, jak po tabletkach przeciwbólowych.
Dekalog porad dietetycznych
1. W czasie napadu kolki – przestrzegamy diety ścisłej.
2. Po ustąpieniu napadu kolki przez 1 – 2 dni stosujemy dietę ścisłą – pijemy lekkie herbatki , rozcieńczone soki i mieszankę ziołową.
3. W miarę poprawy przechodzimy na dietę półpłynną, przecieraną.
4. Stopniowo do diety wprowadzamy chude mięso, mleko, małe ilości masła i gotowane ryby.
5. Posiłki należy podzielić na 5 – 6 małych porcji. Odciążymy wtedy się przewód pokarmowy.
6. Potrawy powinny być gotowane w wodzie, na parze, pieczone w folii aluminiowej bez tłuszczu. Niedozwolone smażenie, tradycyjne pieczenie, odsmażanie.
7. Musimy odstawić pokarmy tłuste, smażone, zasmażki, boczki, słoninę, podroby, czekolady, pomadki, ciasta, czyli pobudzające nadmierne kurczenie się pęcherzyka żółciowego.
8. W okresie międzynapadowym musimy ograniczać tłuszcze, błonnik, wyeliminować pokarmy wzdymające: kapustne, grochy, fasole. Rezygnujemy również z wszelkich produktów drażniących przewód pokarmowy i pobudzających kurczliwość pęcherzyka żółciowego.
9. Wprowadzamy do codziennego menu surówki z warzyw i owoców z otrębami, pszennymi kiełkami i zarodkami.
10. Rezygnujemy z jedzenia w lokalach gastronomicznych, gotowych dań, fast foodów, chipsów, zapiekanek, itp.
W przypadku otyłości, nadwagi zrzucamy kilogramy powoli, stopniowo. Nagłe chudnięcie może wywołać ataki kolki.
Dieta w kolce żółciowej
• Pierwszego dnia musimy pić tylko słabą gorzką herbatę, przegotowaną wodę, ziołowe napary z mięty lub rumianku.
• Gdy poczujemy się lepiej, możemy jeść rzadkie kleiki na wodzie, rozcieńczone soki owocowe niekwaśne, następnie drobne kaszki, sucharki oraz pure z ziemniaków i marchewki.
• Jeżeli ostre objawy ustąpią zwykle po 2 – 3 dniach, zaczynamy do jedzenia dodawać mleko – na początek 2 – 3 łyżki. Należy gotować je osobno, a następnie wymieszać z ugotowaną kaszą manną lub pure ziemniaczanym. Z każdym dniem możemy zwiększać ilość dodawanego mleka.
• Stopniowo można wzbogacać jadłospis, pamiętając, by wprowadzać najwyżej dwa nowe produkty dziennie.
• Dobrze tolerowane są przetwory z dwukrotnie mielonego chudego mięsa drobiowego, gotowane i przetarte warzywa – marchew, buraki, seler, pietruszka. Oprócz tego świeży chudy twarożek, odrobina śmietanki, duszone jabłka oraz soki owocowe i warzywne.
• Następnie można spożywać wysokogatunkowe wędliny, czerstwe pieczywo z niewielką ilością masła, zupy warzywne z drobnymi kaszami oraz, gotowane chude mięso, np. pierś kurczaka w jarzynach.
Czego powinniśmy się wystrzegać? Trzeba zrezygnować ze smażenia, tradycyjnego pieczenia, odsmażania i odgrzewania.
Ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego
Zalecenia żywieniowe:
Pierwsza doba – głodówka, przyjmowanie ogrzanych płynów w tym: herbaty z cytryną osłodzonej miodem, słodkich soków owocowych.
Doba druga – przyjmowanie napojów w większych ilościach, stosowanie diety kleikowo – owocowej, powolne wprowadzanie: przetartych słodkich kompotów, przetartych kasz z odrobiną masła, chudego twarożku, chudego mleka. Po 1 – 3 dniach diety kleikowo, owocowej: zastosowanie diety łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu.
Przewlekłe zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych
W chroniczny zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych zaleca się dietę łatwostrawną z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego.
Zalecenia żywieniowe:
– Spożywanie białka w ilości 1 grama na kg masy ciała.
– Ograniczenie tłuszczu do 40 do 50 gram na dobę.
– Uzupełnianie wartości energetycznej diety węglowodanami.
– Spożywanie zwłaszcza węglowodanów złożonych.
– zwiększenie podaży witaminy C, bardzo ograniczyć spożywanie cukru pod postacią słodyczy, czekolady, miodu.
Produkty dozwolone w ograniczonych ilościach to szpinak, rabarbar, szczaw.
Produkty przeciwwskazane:
– Z dużą zawartością błonnika pokarmowego.
– Z dużą zawartością cholesterolu: żółtka, podroby, śmietana, pełne mleko, tłuste sery.
– Przyprawy ostre, używki.
Zioła
Zioła posiadają różne dobroczynne działania. Wykazują działanie żółciotwórcze, żółciopędne, rozkurczowe, przeczyszczające, wiatropędne, odkażające. Najczęściej stosowane są jako mieszanki ziołowe. Pobudzają organizm do wydzielania żółci i nie dopuszczają do zastoju żółci w drogach żółciowych.
Napar ziołowy
Wsypujemy do szklanki po łyżeczce suszonych liści melisy i mniszka lekarskiego lub korzenia lukrecji. Zalewamy wrzącą wodą do połowy wysokości i naparzamy pod przykryciem 15 minut, przecedzamy. Pijemy taki napar 4 – 5 razy dziennie. W okresie międzynapadowym i po zabiegu wycięcia pęcherzyka wskazane jest używanie następujących mieszanek:
Mieszanka ziołowa
1. Liść mięty pieprzowej – 40g
2. Owoc kolendry – 20g
3. Kwiatostan kocanki – 20g
4. Liść bobrka trójlistkowego – 15g
5. Owoc aminka egipskiego – 10g
Jedną łyżkę mieszanki zalewamy jedną szklanką wrzącej wody, naparzamy pod przykryciem przez 10 minut i przecedzamy. Pijemy ciepły napar na 10 – 15 minut przed jedzeniem, 3 – 4 razy dziennie po 1/2 szklanki. Nie słodzimy.
Mieszanka według O. Klimuszki
1. Kwiatostan kocanki
2. Ziele rdestu ptasiego
3. Ziele bobrka trójlistnego
4. Liść mięty pieprzowej
5. Ziele dziurawca
6. Ziele krwawnika
7. Ziele glistnika
8. Korzeń mniszka lekarskiego
9. Kora kruszyny
10. Kłącze perzu
11. Ziele drapacza lekarskiego
Mieszamy dokładnie po 30 g ziół. Jedną łyżkę mieszanki zalewamy jedną szklanką wrzącej wody, naparzamy przez 30 minut i przecedzamy. Pijemy trzy razy dziennie przed jedzeniem pół do 2/3 szklanki. Unikamy produktów wzdymających oraz tłuszczów zwierzęcych.
Wody mineralne
Prócz ziół pozytywne działanie w okresach międzynapadowych kamicy żółciowej mają wody mineralne, szczególnie alkaliczne szczawy wapniowo – magnezowe. Są nimi np. wody z Krynicy Zdroju: „Jan”, „Tadeusz”, w mieszankach z „Zuberem”. Wypijamy takiej wody w niewielkiej ilości pół do 2/3 szklanki, o temperaturze ciała, 30 minut godziny przed posiłkiem, chodząc.
Źródło: Poradnik uzdrawiacza – Paweł Glugla
Podobne wpisy:
Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:
- kamica żółciowa leki ziołowe naturalnej
- kolja żółćiowa bezkamicze
- magnez na kolkę żółciową
- medycyna naturalna kolki
- olej lniany na woreczek żółciowy
- siarczan magnezu na kamicę żółciową
- zioła bitnera na kamice
- zlogo pecherzyka zolciowego