Cholesterol, a właściwie jego nadmiar jest przyczyną wielu groźnych chorób współczesnego świata. Cholesterol, gdy jest utrzymywany w normie jest niezbędny w organizmie dla jego prawidłowego funkcjonowania. Odkładając się w organizmie jako złogi tłuszczowe w naczyniach krwionośnych – doprowadza do zwężenia co powoduje niewydolność pracy serca (zawał), zaburzenia krążenia, zmiany miażdżycowe i procesy przedwczesnego starzenia się organizmu. Cholesterol jest stałym składnikiem i produktem metabolizmu organizmów zwierzęcych i człowieka. Występuje w wątrobie, mózgu, krwi, tkance tłuszczowej i nerwowej, w mięsie i żółtkach jaj – wyjątkowo bogate źródło.
Według medycyny odpowiednie stężenie cholesterolu we krwi nie powinno być większe niż 250 mg/100 ml. Za odpowiednią wartość uważa się 150 – 280 mg/100 ml. Jeśli poziom cholesterolu w osoczu krwi przekracza dopuszczalne normy, wtedy zaczyna rozwijać się proces miażdżycy, głównie naczyń wieńcowych serca, czego następstwem są bardzo poważne choroby krążenia, często kończących się zgonem chorego. Zagrożenia spowodowane nadmiarem cholesterolu można oddalić stosując odpowiednie odżywianie. Trzeba wiedzieć, że 2/3 potrzebnego cholesterolu produkuje sam organizm, a część pozostała pochodzi z żywności. Gdy konsumujemy nadmierne ilości tłuszczów zwierzęcych nasyconych, zawierających cholesterol – zostaje zahamowana aktywność białkowych receptorów wątroby, która traci swoje zdolności odbierania nadmiaru cholesterolu.
Jakiej powinniśmy przestrzegać diety, aby nie dopuścić do niebezpiecznej sytuacji? Przede wszystkim powinniśmy jeść jak najwięcej bardzo starannie umytych warzyw ze szczególnym uwzględnieniem natki pietruszki, koperku, cebuli, czosnku, dyni i kapusty. Trzeba też przestrzegać wskazania, aby nie więcej niż 30 proc. zapotrzebowania energetycznego pochodziło z tłuszczów, przy czym w 2/3 powinny stanowić tłuszcze pochodzenia roślinnego, reszta zwierzęcego. Z punktu widzenia profilaktyki choroby wieńcowej zaleca się tłuszcze nienasycone w stanie surowym, np. olej słonecznikowy, sojowy bądź kukurydziany, które obniżają poziom cholesterolu.
Ostatnie badania naukowe wykonane przez chińskich i zachodnich lekarzy wykazały, że Chińczycy posiadają znacznie niższe ciśnienie niż obywatele Niemiec. Znacznie rzadziej przy tym mają nadwagę, nie często zapadają na cukrzycę i choroby gośćcowe, a przede wszystkim nie stwierdzono u nich w ogóle podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi. Według naukowców te pozytywne zjawiska występujące u Chińczyków mają związek z ich zupełnie innym menu. Chińczycy spożywają dużo jarzyn i nierafinowanego ryżu, potrzebne organizmowi białko czerpią ze źródeł roślinnych, tłuszcze jedzą głównie w stanie surowym, stosując bardzo dużo przypraw roślinnych. U nas podstawę pożywienia są tłuste potrawy, mięso duszone w sosach, zupy doprawiane śmietaną; jajecznice smażone na smalcu, boczku i kiełbasie. Nie stronimy od cukru, ciast i słodyczy pod wszelkimi postaciami.
Bardzo mało natomiast spożywamy surowych warzyw i owoców, razowego pieczywa, produktów nierafinowanych. Dla profilaktyki przeciw cholesterolowej istotne jest spożywanie owoców, głównie jagodowych niskocukrowych, które nie tylko zawierają sporo wit. C, ale także błonnik i pektyny. Do takich owoców zaliczamy porzeczki, truskawki, agrest, maliny, jeżyny, poziomki, czarne jagody. Znakomite są także jabłka. Powinno się wyeliminować spożycie białego cukru, zastępując go miodem, ale w ograniczonej ilości, zmniejszyć do minimum wszelkie słodycze, wreszcie ograniczyć dodawanie soli do potraw, zastępując ją częściowo przyprawami, takimi jak np. kminek, majeranek, bazylia, estragon. Powinniśmy jeść ciemne pieczywo z dodatkiem otrąb, zawierających białko, mikroelementy i błonnik, co wpływa także korzystnie na proces trawienia. Wyśmienite rezultaty daje również miesięczna kuracja sokiem ze świeżej kapusty. Sposób przyrządzania: odrzucamy zielone, brzydkie liście, resztę w kawałkach wkładamy do sokowirówki. Sok pijemy świeżo przygotowany. Dobrze jest również pić dwa razy dziennie po 2 łyżeczki octu jabłkowego z przegotowaną wodą słodzoną l łyżeczką miodu.
Przy podwyższonym poziomie cholesterolu pomaga także duszona cebula (kroimy drobno 3 duże cebule, dodajemy łyżkę oleju, 12 łyżek wody i dusimy pod przykryciem przez 20 min.). Zaleca się także picie herbatki ziołowej Sklerosan lub soku z łopianu, brzozy czy mniszka lekarskiego. Natomiast w razie pogorszenia się trawienia, co w starszym wieku często się zdarza, można pić herbatkę z mięty, berberysu, jarzębiny, ewentualnie wieczorem napar z mieszanki Cholagoga 2. A przede wszystkim należy starać się nie dopuszczać do nadwagi. Uprawiać sporty, chodzić na długie spacery. Witamina C normalizuje metabolizm cholesterolu i wymywa nadmiar cholesterolu z tętnic. Obniża go, gdy jest za wysoki i podnosi, gdy jest za niski. Na wydzielanie cholesterolu do układu krążenia stymulujący wpływ mają stresy, nikotyna i kawa, a także spożywanie obfitych posiłków w dużych odstępach czasu.
13 rad antycholesterolowych
1. Używać m.in. lecytynę, siemię lniane, czosnek, jabłka, błonnik.
2. Jadać mniej tłuszczów nasyconych, takich jak: masło, słonina, inne tłuszcze zwierzęce.
3. Do smarowania pieczywa używać tylko 3-4 dag masła dziennie.
4. Unikać tłustych mięs, serów, ciasta, sosów, zup zaprawianych tłuszczem, śmietaną.
5. Spożywać oleje roślinne, najlepiej słonecznikowy, sojowy, pieczywo razowe, pszenne i żytnie, które zawiera 4 razy więcej witaminy E niż pieczywo białe, a ponadto posiada żelazo i wszelkie mikroelementy, witaminy i błonnik.
6. Spożywać mleko, chociaż 2 szklanki dziennie, kefir, jogurt. Są one dobrym źródłem wapnia. Mleko posiada wszystko, prócz żelaza i witaminy C.
7. Zjadać warzywa i nasiona do l kg dziennie, Im większe ich urozmaicenie, tym lepiej, byle bez tłuszczów, lub z małym dodatkiem oleju, szczególnie do tych warzyw, które są źródłem karotenów, a więc witaminy A lub kiełków zasobnych w witaminę E, gdyż te jako rozpuszczalne w tłuszczach, bez nich nie będą przyswajane.
8. Skrobię i białko jadać osobno. W przeciwnym wypadku pożywienie będzie zalegać zbyt długo w żołądku i nie będzie strawione.
9. Spożywać jedną jarzynę ugotowaną a inne na surowo.
10. Jadać wszystko świeże lub z zamrażarki. Szczególnie oleje powinny być świeże. Nie lubią one słońca, światła i mrozu. W lodówce powinno się trzymać je na najniższej półce. Na świetle jełczeją, a witamina A rozkłada się. Są kaloryczne, ale obniżają poziom cholesterolu we krwi. Należy uważać, aby w trakcie podgrzewania nie uległy spaleniu. Przypalony olej zawiera trującą akroleinę, która jest rakotwórcza. Każdy spalony tłuszcz ją wytwarza.
11. Nadmiar cholesterolu, np. powyżej 200 mg (norma – 140 mg) na 100 ml krwi, jest już niebezpieczeństwem, a powyżej 250 mg oznacza już poważne zagrożenie.
12. Ludzkość zna czosnek od ponad 5000 lat. Wiadomo, że odkaża on i dezynfekuje organizm, obniża poziom cholesterolu, który powoduje zaczopowanie naczyń krwionośnych mózgu, co jest przyczyną wylewu krwi do mózgu.
13. Aby zapobiec nadmiarowi cholesterolu, trzeba jadać siemię lniane zawierające najwięcej lecytyny rozpuszczającej cholesterol.
Źródło: Jadwiga Górnicka – Apteka natury
Podobne wpisy:
Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:
- medycyna naturalna miazdzyca
- medycyna niekonwencjonalna a cholesterol
- miazdzyca konczynowa metoda naturalna
[…] potrawy wzbogacają sporą ilością przypraw roślinnych. Tak dostosowane menu generalnie przeciwdziała podwyższonemu poziomowi cholesterolu, co z kolei hamuje u nich rozwój […]
[…] jedzenie wzbogacają znaczną ilością przypraw roślinnych. Tak przystosowane menu generalnie przeciwdziała podwyższonemu poziomowi cholesterolu, co z kolei zapobiega u nich rozwój […]