Cytryniec chiński

Cytryniec chiński – Schisandra chinensis




Cytryniec chiński to silny środek stymulujący ośrodkowy układ nerwowy i wzmacniającym organizm stosowany przy przemęczeniu, wyczerpaniu organizmu, braku ochoty do pracy fizycznej lub umysłowej, niedokrwistości, chorobach nerwowych i psychicznych objawiających się apatią, niedoborem sił i energii. Cytryniec pobudza pracę serca i płuc, tonizuje układ nerwowy, poprawia odporność na stres, wzmacnia wzrok. Poprawia krążenie krwi, przemianę materii, zmniejsza poziom cukru we krwi u diabetyków.

Bywa pomocny przy ostrych i przewlekłych dolegliwościach dróg oddechowych, układu pokarmowego i nerek, poprawia pracę wątroby oraz nadnerczy. Jest skuteczny zwłaszcza w przypadkach, kiedy niezbędne jest uaktywnienie wszystkich sił organizmu dla osiągnięcia najlepszego efektu – zarówno w zdrowiu jak i chorobie. Ta wartościowa roślina jest wspaniałym zamiennikiem dla kawy czy pobudzających napojów z puszek.

Owoc pięciu smaków

Chińczycy cytryńca nazywają wu – wei – zi czyli owoc pięciu smaków, bo rozgryzając owoc wyczuwamy z początku smak kwaśny, następnie żywiczny aromat i gorycz, później słodycz, a na końcu smak słonawy. Poprzez te pięć smaków wpływa na pracę 5 organów yin: wątroby, nerek, serca, płuc i śledziony. Cytryniec był tak ceniony w dawnych Chinach, że dostarczano go w dużych ilościach jako daninę dla chińskich cesarzy.

W chińskiej i koreańskiej medycynie owoce i nasiona cytryńca jako odwary i napary używa się w leczeniu chorób płuc, niedokrwistości, osłabienia pamięci, jak również czerwonki i chorób psychicznych. Jako specyfik tonizujący stosuje się dla poprawienia witalności, siły, wytrzymałości i energii, jak również dla poprawienia nastroju, uspokojenia umysłu i serca, wydłużenia życia. Nalewka z owoców działa żółciopędne, w medycynie Wschodu zalecana jest przy zapaleniu wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Poprawia wytrzymałość

Ludzie Dalekiego Wschodu nigdy nie zapominali wziąć ze sobą w tajgę suszonych owoców cytryńca, poprawiających wytrzymałość i ostrość wzroku na długich polowaniach w trudnym terenie, pozwalających przez dłuższy czas obyć się bez pożywienia i wypoczynku. Dla zachowania sił wystarczy zjeść dziennie 0,5 – l g sproszkowanych nasion cytryńca, kilkanaście suszonych albo garść świeżych owoców. Na terenach wysokogórskich cytryniec wzmacnia zdolność do wysiłku. Rosyjscy alpiniści przed wspinaczką przyrządzają z pędów i liści cytryńca odwary wzmacniające siły, poprawiające refleks i koncentrację, pomagające zaadoptować się do mniejszej ilości tlenu w powietrzu i obniżonego ciśnienia atmosferycznego. Specyfiki z cytryńca zmniejszają wrażliwość ustroju na odmrożenia, ponieważ zwiększają odporność tkanek na niedobór tlenu.

Adaptogenne właściwości cytryńca

Adaptogenami nazywamy rośliny, które poprawiają odporność organizmu na stresy i traumatyczne przeżycia, zwiększają zdolność do wysiłku fizycznego oraz umysłowego, łagodzą stany lękowe, poprawiają samopoczucie. Razem z żeńszeniem i różeńcem cytryniec należy do roślin o typowym działaniu adaptogennym. Sportowcom pomaga zwiększyć wydolność organizmu, pozwalając na bardziej racjonalne wydatkowanie energii w mięśniach, jak również szybko odnawiać siły po wysiłku, hutnikom przebywać w wysokiej temperaturze, tkaczkom w hałaśliwej hali, alpinistom – z małą ilością tlenu w powietrzu i ekstremalnym chłodem, kierowcom zwiększa szybkość reakcji i bystrość nocnego widzenia, studentom – zdolność do uczenia się i zapamiętywania przyswajanego materiału.

Wzmacnia siły chorych po zabiegach chirurgicznych i rekonwalescentów po wyniszczających chorobach czy zatruciach. Zwiększa ciśnienie krwi, zmniejsza częstotliwość skurczów serca, zwiększając ich amplitudę. Poprawia syntezę białek w organizmie. Reguluje działalność układu nerwowego współczulnego i przywspółczulnego, pomagając w utrzymaniu wewnętrznej równowagi organizmu i odporności na skrajne warunki środowiska przy czym nie wyczerpuje, a stabilizuje układ nerwowy i układ odpornościowy.

Wyostrza wzrok

Cytryniec to doskonały środek tonizujący dla nerek, wątroby i płuc. Pobudza w wątrobie produkcję enzymów o działaniu odtruwającym organizm, biosyntezę białek oraz glikogenu. Używany jest w kompleksowym leczeniu chorych onkologicznie. Korzystnie wpływa na wzrok, słuch oraz sprawność umysłową. Hamuje zmiany zanikowe w układzie nerwowym. Medycyna chińska uważa, że środki poprawiające pracę wątroby pozytywnie wpływają na zmysł wzroku, a z kolei mocne nerki dają w pełni oddychać płucom. Badania naukowe wykazały, że cytryniec pomaga w adaptacji do ciemności oraz poprawia zdolność nocnego widzenia u 90% osób biorących udział w eksperymencie. Ekstrakt z nasion cytryńca wyostrza wzrok i rozszerza pole widzenia. Cytryniec przyjmowany codziennie przez 2 miesiące dzieciom z postępującą krótkowzrocznością i astygmatyzmem zapobiegał pogarszaniu się ich wzroku

Uprawa cytryńca

Cytryniec chiński to wijące pnącze pochodzące ze wschodnich terenów Rosji, centralnych Chin, Japonii i Korei, gdzie rośnie nad brzegami rzek i strumieni, wzdłuż leśnych dróg. Wspinając się po drzewach i krzewach często dorasta do 10 – 15 metrów wysokości. Liście i kora wydzielają urzekający aromat podobny w zapachu do cytryny. Białe pachnące kwiaty pojawiają się na początku czerwca, a jaskrawe pomarańczowo czerwone kuliste owoce o średnicy 5 – 10 mm zebrane w zwarte grona osiągają dojrzałość we wrześniu i październiku. W naszej strefie klimatycznej rośnie bez problemów i coraz częściej hodowany jest w ogrodach i na działkach jako ozdobne pnącze o wartościowych cechach leczniczych. Uprawa nie jest trudna, należy pamiętać, że jak większość pnączy lubi mieć „nogi w cieniu, a głowę w słońcu”, urodzajną glebę i sporo wilgoci. W szkółkach ogrodniczych można nabyć obupłciowe plenne odmiany wcześnie owocujące. Przyrost roczny pędów to około 1 – 1.5 metra.

Zbiór

Liście i pędy zbiera się w miarę potrzeby, a na zapas do suszenia w czasie przycinania mocno rosnących pędów. Owoce pozyskujemy w miarę ich dojrzewania, od września do początków mrozów. Suszymy owoce rozłożone cienką warstwą najpierw w ciągu 2 – 3 dni na powietrzu, później dosuszamy np. w piekarniku lub elektrycznej suszarce w temperaturze do 40 st. C. Przechowujemy dobrze wysuszone owoce w szczelnie zamkniętych szklanych pojemnikach w ciemnym miejscu, nawet przez kilka lat – będzie zapas na nieurodzajne sezony. W handlu można nabyć preparaty zawierające cytryniec, ale najpewniejsze są te wyhodowane przez nas samych.

Preparaty z cytryńca

Napar z pędów cytryńca – Jest popularnym dalekowschodnim napojem tonizującym. Należy ściąć jednoroczne zdrewniałe bezlistne pędy najlepiej przed zimą po pierwszych mrozach, związać je w pęczki lub zwoje i rozwiesić w temperaturze pokojowej. Odcinać pędy w miarę potrzeby. Na 1 szklankę naparu potrzebujemy pęd długości od 5 do 15 cm – długość pędu trzeba dobrać indywidualnie. Jeżeli nie zauważymy żadnego efektu oznacza to, że pęd był za krótki, jeżeli wystąpi nadmierne pobudzenie, przyspieszone bicie serca – pęd był za długi.

Przy odpowiednio dobranej długości pędu odczujemy przypływ energii fizycznej i psychicznej. Cytryniec w stosownej dawce nie wywołuje nadmiernej ekscytacji, jaka występuje po amfetaminie lub kofeinie. Pęd rośliny trzeba dokładnie rozdrobnić i zalać szklanką wrzącej wody. Można krótko zagotować i odstawić napar na 15 minut do naciągnięcia, obowiązkowo pod przykryciem, aby nie ulatniały się wartościowe aromatyczne składniki. W ten sam sposób robi się napary ze świeżych lub suszonych liści czy owoców.

Napar z owoców cytryńca – Jedną łyżkę świeżych lub 1 łyżeczkę suszonych owoców cytryńca zalewamy szklanką wrzącej wody. Odstawiamy na dwie godziny pod przykryciem do naciągnięcia. Pijemy po jednej szklance 2 – 3 razy dziennie przed jedzeniem. Korzystniej jest stosować preparaty z cytryńca w pierwszej połowie dnia, by uniknąć zbytniego pobudzenia przed snem.

Napar z liści cytryńca – Napar ten ma cytrynowy zapach i przygotowany jak herbata. Bierzemy 1/2 do 1 łyżeczki rozdrobnionych liści na szklankę wrzątku, parzymy pod przykryciem. Można pić codziennie zamiast zwykłej herbaty.

Odwar z liści i kory pędów cytryńca – Posiada dużo witamin i mikroelementów, jest bardzo smaczny. Należy zalać jedną łyżkę rozdrobnionego surowca szklanką wrzącej wody i gotować pod przykryciem przez
kilka minut. Stosować przy niedoborach witaminy C i w przeziębieniach.

Nalewka – Jedną część dojrzałych owoców zalewamy w szklanym słoju lub butelce 5 częściami 70 % alkoholu. Można też zrobić nalewkę na czerwonym winie. Szczelnie zamykamy, odstawiamy na co najmniej 10 dni w ciemne miejsce, wstrząsając od czasu do czasu słojem. Stosować nalewkę jako środek wzmacniający po 20 – 30 kropli rozcieńczonych wodą dwa razy dziennie: przed śniadaniem i obiadem. Przyjmować przez 3 – 4 tygodnie, następnie pozwalamy organizmowi odpocząć.

Nalewkę z owoców cytryńca stosuje się wewnętrznie przy trudno gojących się ranach i wrzodach. Mocniejszą w działaniu nalewkę przygotowuje się z samych nasion, które zostały po wytłoczeniu soku z owoców. Rosjanie preferują nasiona jako środek leczniczy, ponieważ uważają, że kwasy organiczne znajdujące się w miąższu owoców dezaktywują substancje czynne zawarte w nasionach. Nalewka z owoców lub nasion jest używana dla wzmocnienia wzroku, jak również w przypadku impotencji – podobnie jak świeże lub suszone owoce.

Świeże owoce – zjadamy po garści ok. 25 – 50 g dziennie przy niedociśnieniu, braku sił, różnych zatruciach, w przypadku depresji. Zbliżone działanie ma sok z owoców. Świeże owoce można wymieszać z miodem i posmarować grzankę. Miksując z wodą otrzymujemy orzeźwiający napój.

Suszone owoce – w całości lub w proszku spożywać po 0,5 g tj. 4 – 6 owoców 2 – 3 razy dziennie przed posiłkiem. Używane w celach leczniczych lub zamiast kawy. Jest to niezwykle wygodny środek – garść suszonych owoców wystarcza na długo. Pobudzający skutek następuje w ciągu 30 – 40 minut po spożyciu i trwa

Przeciwwskazania

Preparatów z cytryńca nie powinny stosować osoby cierpiące na nadciśnienie, bezsenność, nadmierne pobudzenie nerwowe oraz silne zaburzenia pracy serca. Kobiety w ciąży nie powinny stosować preparatów z cytryńca w dawkach leczniczych.







Źródło: Poradnik uzdrawiacza – Małgorzata Godlewska

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:

  • cytryniec chiński herbata z liści
  • cytryniec chiński przeciwwskazania
  • cytryniec chiński liście
  • cytryniec chinski właściwości lecznicze
  • cytryniec chiński kiedy zbierać owoce
  • cytryniec chiński napar z liści
  • cytryniec chiński na sluch
  • cytryniec chiński na wzrok
  • cytryniec chiński herbata
  • cytryniec chiński właściwości

One Comment

  1. […] Cytryniec chiński, przede wszystkim jego jagody, należą do grupy ziół mających szczególne znaczenie w tradycyjnej medycynie chińskiej. Stosowany w lecznictwie od czasów najwcześniejszych dynastii, był bardzo ceniony dzięki zdolności przedłużenia zdrowego i młodego wyglądu. Chińczycy powiadają, że w ciągu trzech miesięcy stosowania ziela – krew zostaje oczyszczona, powraca młodzieńczy wygląd i ostrość wzroku, następuje detoksyfikacja i regeneracja wątroby. Mirosław Nurzyński stosuje nalewki z cytryńca, które według niego są doskonałym lekiem na dobrą formę, ponieważ szybko spalają kwas mlekowy. […]