Cytryna




Jedna szklanka letniej wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny wypita rano zaraz po przebudzeniu to świetny sposób, by nawodnić i oczyścić od środka całe ciało. Cytryny są owocami o cudownych właściwościach antybiotycznych, wirusobójczych, grzybobójczych, przeciwnowotworowych i przeciwalergicznych. Posiadają niepowtarzalne zestawienie składników o działaniu przeciwutleniającym. Posiadają dużo witaminy C wraz z kompleksem flawonoidów, witaminy z grupy B oraz związki mineralne, przede wszystkim sole żelaza, wapnia, magnezu, krzemu, miedzi i potasu.

Owoce cytrusowe to wspaniałe źródło coraz bardziej docenianych w lecznictwie bioflawonotdów, jak hesperydyna, kwercetyna, rutyna, diosmina, które poprawiają przepuszczalność naczyń krwionośnych, pozytywnie wpływają na cały układ krwionośny, wzmacniają system immunologiczny. Flawonoidy stabilizują nietrwałą witaminę C, przez co cytryny są efektywniejszym lekiem przeciwszkorbutowym aniżeli syntetyczny kwas askorbinowy. Zapach cytryny łagodzi napięcie nerwowe i działa przeciwstresowo, orzeźwia i zwiększa energię, poprawia myślenie oraz ułatwia zapamiętywanie.

Poranna mikstura

Do szklanki cieplej wody wyciskamy sok z połowy cytryny i miód do smaku, mieszamy i powoli wypijamy przynajmniej 30 minut przed porannym posiłkiem. Napój ten dodaje energii nie mniej niż poranna kawa, pobudza krążenie, poprawia metabolizm. Jeżeli rano po przebudzeniu jesteśmy zmęczeni i mamy przytępiony umysł, być może przeciążona wątroba nie ukończyła swej nocnej pracy usuwania toksyn z krwi. Wtedy zamiast miodu należy dodać do wody z cytryną ¼ łyżeczki sproszkowanej kurkumy.

Z kolei wypicie wieczorem wody z miodem i sokiem z cytryny spowoduje łatwiejsze zasypianie. Znajdujące się w cytrynie związki o antyseptycznym działaniu oraz zasadotwórcze sole mineralne razem z ciepłą wodą pobudzają funkcjonowanie wątroby i odtruwają organizm. Sok z cytryny posiada dużo związków potasu, magnezu oraz wapnia, które wspomagają pracę mózgu i nerwów. Wodę z sokiem z cytryny mogą pić wszyscy, poza osobami cierpiącymi na czynne wrzody przewodu pokarmowego lub uczulonych na cytrusy.

Na bolące gardło

Już 2 do 3 łyżek soku z cytryny na dzień wzmacniają układ odpornościowy i zwiększają odporność organizmu w zasadzie na większość chorób. Cytryna wykazuje silne działanie antyseptyczne i przeciwdrobnoustrojowe. Pomaga w pozbyciu się przeziębienia, grypy i kaszlu. W początkowej fazie przeziębienia, dobrze mieć ciągle pod ręką i popijać po łyku gorącą wodę lub herbatkę owocową z dodatkiem dużej ilości plasterków cytryny. Często właśnie ta czynność zabezpiecza przed rozwojem choroby lub łagodzi objawy i przyspiesza powrót do zdrowia. Cytryna tonizuje tkanki, wspomaga rozpuszczenie i usunięcie z organizmu nadmiaru śluzu. Przy podwyższonej temperaturze napoje z dodatkiem soku z cytryny działają odświeżająco, zmniejszają gorączkę, gaszą pragnienie, a serwowane na zimno orzeźwiają w czasie upałów.

Sok z cytryny to skuteczny środek na astmę. Trzeba stosować po 2 łyżki przed każdym posiłkiem i przed snem, równocześnie przestrzegając diety bezglutenowej i bezmlecznej. Witamina C razem z flawonoidami posiada właściwości przeciwutleniające, zabezpiecza płuca przed rozwinięciem się stanu zapalnego i uszkodzeniem. Olejek eteryczny będący w cytrynie ma działanie wykrztuśne. Skutecznym domowym lekiem na bolące gardło jest płukanie gardła ciepłą wodą z dodatkiem świeżego soku z cytryny tj. ok. 1 do 2 łyżki soku na szklankę wody. Najpierw płuczemy co godzinę lub nawet częściej, powoli zmniejszając ilość zabiegów w miarę ustępowania bólu.

Przeciw niestrawności

Cytryna to najczęściej używana przyprawa na świecie. Stymuluje prace kubków smakowych, co powoduje, że żywność posiada bardziej intensywny smak. Stosując sok cytrynowy możemy zmniejszyć ilość używanej soli, ponieważ nasze kubki smakowe zachowują się podobnie przy pokarmach kwaśnych i słonych. Kwaśny smak cytryny skutkuje większym wydzielaniem sliny i soku żołądkowego, co pozytywnie wpływa na trawienie, przeciwdziała długotrwałemu zaleganiu pokarmów w żołądku, przeciwdziała niestrawności i wzdęciom, poprawia prace wątroby. Cytryna pomaga w produkcji żółci, poprawia przyswajalność związków mineralnych, działa łagodnie przeczyszczająco.

Dojrzale cytryny pomimo, że są kwaśne w smaku, posiadają dużą zawartość wapnia i innych pierwiastków alkalicznych, działają na organizm odkwaszająco i pomagają przywrócić równowagę kwasowo – zasadową we krwi, limfie, komórkach, tkankach oraz narządach. Usuwają bakterie gnilne w jamie ustnej i jelitach oraz przyczyniają się do rozwoju dobroczynnej flory jelitowej, przez co zapobiegają wzdęciom, zaparciom, nieprzyjemnemu zapachowi z ust.

W dietach odchudzających

Stosowanie cytryn w codziennej diecie skutkuje zachowaniem smuklej sylwetki. W swym składzie mają mniej cukru i więcej kwasów organicznych aniżeli inne owoce cytrusowe, a biała skórka zawiera związki o gorzkim smaku oraz pektyny, które pęcznieją w żołądku i które dają uczucie sytości. Cytryna doskonale oczyszcza organizm z toksyn, nawadnia tkanki i zmniejsza łaknienie. Kwasy organiczne i pektyny znajdujące się w cytrynach spowalniają wchłanianie węglowodanów po jedzeniu, przeciwdziałając raptownemu spadkowi poziomu cukru we krwi i atakom głodu.

Witamina C razem z flawonoidami wzmaga aktywność hormonów, które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej i przeciwdziałają odkładaniu się nadmiarów tłuszczu w organizmie. Aby schudnąć o kilka kilogramów, w zastępstwie kolacji warto systematycznie przyrządzać koktajl z bananów czy jagód zmiksowanych z dodatkiem pół cytryny. Osoby wychłodzone, szybko marznące, muszą ostrożnie korzystać z zalet cytryny i łączyć ją ze świeżym imbirem. Warta polecenia jest imbirowa herbatka z plasterkiem cytryny i paseczkiem świeżej ostrej papryki.

Obniża ciśnienie

Po przeprowadzonych w Japonii badaniach, zauważono, że cytryny przypominają w działaniu leki na nadciśnienie znane jako inhibitory ACE – hamują wytwarzanie w nerkach hormonu angiotensyny, która zwężając naczynia krwionośne zwiększa ciśnienie krwi. Sok z cytryny rozpuszczony w wodzie rozrzedza gęstą, słabo krążąca krew i wzmacnia kruche naczynia krwionośne, oczyszcza nerki. Bioflawonoidy znajdujące się w cytrusach uszczelniają naczynia krwionośne, uelastyczniają je, poprawiają przepuszczalność naczyń włosowatych, ułatwiają wchłanianie krwiaków, zmniejszają stany zapalne żył, przeciwdziałają tworzeniu się żylaków.

Sok cytrynowy zmieszany z tartym chrzanem w stosunku 1:4 likwiduje drobne skrzepy krwi, przez co działa przeciwzawałowo. Związki potasu będące w soku regulują poziom płynów w organizmie, a magnez rozszerza naczynia krwionośne. Pektyny i flawonoidy obniżają poziom cholesterolu we krwi. Pacjentom z nowotworami rosyjscy onkolodzy zalecają stosowanie mieszanki soku z cytryny z dodatkiem rozpuszczonych w nim sproszkowanych skorupek z jaj. Taki płyn zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego wapnia, fosforu oraz sporo innych makro- i mikroelementów.

Leczy skórę

Sok z cytryny to naturalny antyseptyk, odkaża drobne skaleczenia, powstrzymuje krwawienie, poprawia proces gojenia, leczy nawet zainfekowane rany. Cytryny mają w skórce i w soku, składnik olejku eterycznego nazywany limonenem działający przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Flawonoid tangeretyna będący w skórce cytrynowej działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo. Na czyraki, wrzody i wysypki przykłada się okłady ze zmiksowanego miąższu cytryny. Wacikiem namoczonym sokiem z cytryny rozcieńczonym wodą przemywamy poparzenia słoneczne. Sok z cytryny z oliwą używany wewnętrznie i zewnętrznie to skuteczny środek na egzemę.

Sok cytrynowy można wcierać w miejsca odmrożone, pogryzione przez owady, jak również w miejsca objęte grzybicą, np. w stopy, paznokcie lub owłosioną skórę głowy. 2 – 3 krople soku z cytryny wkroplone do nozdrzy powstrzymują krwawienie z nosa. Do pielęgnacji uszu i do odkażania przy infekcjach (jeśli błona bębenkowa jest w stanie nienaruszonym) można stosować sok z cytryny rozcieńczony ciepłą wodą ( 1/2 łyżeczki soku na półtorej łyżeczki wody) – wprowadzamy do uszu zakraplaczem po 2 – 3 krople płynu.







Źródło: Poradnik uzdrawiacza – Małgorzata Godlewska

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:

  • czy cytryna rozrzedza krew
  • medycyna naturalna cytryna
  • czy woda z cytryną rozrzedza krew
  • Astmosan skład
  • rosliny lecznicze
  • medycyna tybetaska a zioa
  • cytryny naczynia krwionosne
  • cytryna odkaza jaja
  • właściwości lecznicze cytryny
  • cytryna

Comments are closed.