Awokado

Awokado – Persea Scheffer




Przed wiekami Aztekowie nazywali owoc awokado masłem boga. Inna nazwa awokado to smaczliwka. Awokado, hodowane były przez wieki przez Indian jako afrodyzjak. Indiańscy szamani, używali zarówno owoc jaki i liście oraz korę w likwidowaniu gorączki, chorób kobiecych i wielu innych dolegliwości. Wystarczy zjadać jedno awokado w tygodniu, a dostarczymy organizmowi wszystko co najlepsze. Wyciąg z awokado wykorzystywany jest do produkcji leków, używanych w głównej mierze w reumatologii jak i do wyrabiania kosmetyków. Awokado posiada więc pozytywne wielokierunkowe zastosowanie i działanie.

Co zawiera awokado?

Avokado Awokado pochodzi z Meksyku. Owoc ten rośnie na wysokich drzewach w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Z wyglądu trochę podobny jest do gruszki. Zaliczany jest do pestkowców z jadalnym miąższem. Jest trochę większy od cytryny. Posiada wyjątkowo długi okres dojrzewania – najczęściej trwa on 6 – 8 miesięcy. Awokado jest bardzo wartościowe, ponieważ zawiera mało węglowodanów, za to duże ilości cennych tłuszczy omega – 3, białka oraz witaminy: A, B1, B2, C, PP, K i H, kwas pantotenowy, pierwiastki: wapń, potas, miedź i fosfor.

Poza tym awokado ma 66 % wody. Zjedzenie 100 gramów awokado daje 180 – 220 kcal. energii. Awokado nie zawiera cholesterolu ani sodu. Jego dość duża pestka nie jest jadalna. W niektórych krajach używane jest jako zamiennik tłuszczów zwierzęcych. Miąższ dojrzałego awokado rozsmarowuje się najzwyczajniej jak masło. Awokado można jeść w postaci sałatek oraz przystawek. Przez dodanie soku z cytryny zapobiegamy brunatnieniu jego miąższu.

Jak działa na organizm

Awokado przez zawartość wielu cennych składników wpływa korzystnie na mózg, serce, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, poprawia przemianę materii i doskonale oczyszcza organizm z toksyn. Cechy oczyszczające zawdzięcza znajdującemu się w nim glutationu, który neutralizuje wolne rodniki i oczyszcza ciało z pestycydów. Glutation nazywany jest często królem przeciwutleniaczy. Witaminy E oraz B znajdujące się w owocu awokado pomagają w łagodzeniu stresu i problemów z płodnością tak u kobiet jak i mężczyzn. Polecane jest dla ludzi chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia przemiany tłuszczów, ponieważ zawarta w nim miedź normuje funkcje wątroby i ustępowanie jej stłuszczenia.

Avocado przekrojPonadto z sukcesem mogą go jeść osoby chorujące na wirusowe zapalenie wątroby typu „C”, nosiciele wirusa HCV. Witamina B6 znajdująca się w awokado pomaga łagodzić nagłe zmiany nastroju u kobiet, którym dokucza zespół napięcia przedmiesiączkowego. Jest również stosowane w profilaktyce i leczeniu impotencji. Owoce awokado korzystne są ponadto dla osób mającym anemię, problemy żołądkowe i trawienne. Awokado jest wyjątkowo wartościowym owocem dla cukrzyków ze względu na to, iż prawie w ogóle nie mają cukrów.

Zdrowie dzięki awokado

Mózg i układ nerwowy – w awokado znajdują się wartościowe dla mózgu kwasy tłuszczowe omega – 3 oraz witamina E. Dzięki tym składnikom awokado przeciwdziała chorobie Alzheimera. Dzięki znajdującego się w awokado kwasowi foliowemu zapobiega udarom mózgu.

Stany przedcukrzycowe i cukrzyca typu 2 – dzięki wartościowym dobroczynnym kwasom tłuszczowym awokado przeciwdziała lub odwraca oporność insulinową, jedną z przyczyn cukrzycy typu 2. Poza tym dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego błonnika zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi.

Serce i układ krążenia – zawarte w nim jednonienasycone tłuszcze ochraniają serce i pomagają obniżać ciśnienie krwi. Jednonienasycone tłuszcze zawarte w awokado zmniejszają poziom LDL – „złego” cholesterolu i triglicerydów, a podwyższają we krwi HDL – „dobry” cholesterol. Poza tym w awokado mamy witaminę B6 oraz kwas foliowy, które regulują poziom homocysteiny. Za wysoki poziom homocysteiny jest przyczyną chorób serca, naczyń krwionośnych i zawału serca. Dzięki połączeniu potasu i tłuszczów omega – 3 oraz kwasem oleinowym awokado reguluje ciśnienie krwi i przeciwdziała nagłym jego skokom.

Stawy – wyciąg z owoców awokado cechuje się wyjątkowo korzystnym oddziaływaniem w obrębie chrząstki stawowej, trzymając ją w dobrej kondycji i pozytywnie wpływając na pracę jej komórek. Składniki ekstraktu odżywiają chrząstki i są niezbędne do utrzymania odpowiedniej ilości mazi stawowej zarówno stawów kończyn, jak i kręgosłupa.

Przemiana materii – awokado poprawia metabolizm i sprzyja zmniejszeniu masy ciała, daje uczucie sytości i reguluje procesy trawienne. Jest to wyjątkowo ważne u diabetyków oraz osób z nadwagą. Wprawdzie owoc awokado ma dużo kalorii, ale dzięki swojemu składowi i działaniu nie tuczy, co jest ciekawym paradoksem.

Psychika – awokado wpływa korzystnie na samopoczucie psychiczne, likwiduje stres i zmniejsza możliwość depresji.

Oczy – jednym ze składników awokado jest wartościowa luteina czyli karotenoid. Luteina jest antyoksydantem, który zabezpiecza oczy przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem, negatywnym promieniowaniem, prowadzącymi do osłabienia wzroku, pogorszenia widzenia, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Poprawia widzenie i wzrok.

Ciąża – znajdujący się w awokado kwas foliowy jest często polecany kobietom w ciąży, aby wspomóc rozwój mózgu płodu oraz innych narządów. Zabezpiecza on układ nerwowy rozwijającego się w łonie matki płodu przed groźnymi wadami cewy nerwowej, w tym przed rozszczepem kręgosłupa.

Higiena jamy ustnej – awokado usuwa nieprzyjemny zapach z ust. Jest jednym z najlepszych naturalnych produktów, który czyści jamę ustną i usuwa z niej przykry zapach. Czyści żołądek, jelita, co jest najczęściej powodem tego właśnie problemu.

Naturalny probiotyk – przez zawartość w awokado wielu naturalnych składników, takich jak polifenole i flawonoidy, które mają właściwości przeciwzapalne, pomaga on likwidować wiele stanów zapalnych, pobudzając organizm do walki z infekcjami. Łagodzi również stany po zastosowaniu antybiotyków.

Żołądek i jelita – składniki odżywcze i enzymy znajdujące się w owocu awokado zmniejszają stany zapalne w żołądku. To także poprawia zdolność ciała do wchłaniania karotenoidów i substancji odżywczych.

Nowotwory – awokado może zabezpieczyć przed nowotworem prostaty i rakiem piersi.

Przechowywanie awokado

Świeży owoc awokado jest koloru zielonego lub czarnego. Miąższ musi być zbity i dokładnie przywierający do pestki. W polskich sklepach oferuje się często awokado nie całkiem dojrzałe. Musi być przechowywane w temperaturze pokojowej do momentu aż dojrzeje. Dobrze jest owoc awokado na kilka dni szczelnie zawinąć w papier i umieścić np. w szafce w kuchni. Po tym czasie zmięknie i będzie odpowiedni do użycia. Następnie trzeba go przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie dochodziło do niepożądanych reakcji z tlenem w lodówce.

Przepis na pastę z awokado

Bierzemy jeden dojrzały owoc awokado, 1/2 białego serka, ząbek czosnku, sok z 1/3 cytryny. Wszystko trzeba dokładnie rozgnieść widelcem i tą uzyskaną masą smarować pieczywo. Oprócz tego oczywiście powinniśmy zmienić nasze menu na mniej kaloryczne i tłuste.

Maseczka dla cery dojrzałej i suchej

Awokado jest także doskonałe jako maseczka na twarz dla cery dojrzałej i suchej. Idealnie nawilża cerę. Skóra staje się sprężysta, jędrna, młoda. Aby przygotować maseczkę, bierzemy połowę miękkiego, dojrzałego awokado, które musimy zmiksować na papkę z ćwiartką szklanki miodu. Nakładamy na oczyszczoną uprzednio twarz i po 10 minutach zmywamy maseczkę mokrym ręcznikiem lub kawałkiem waty.

Odżywka do włosów

Miąższ awokado starannie miksujemy i mieszamy z dwoma łyżkami jogurtu naturalnego oraz z sokiem z ½ cytryny. Odżywkę nanosimy na umyte, mokre włosy. Po 20 minutach spłukujemy ciepłą wodą. Awokado silnie nawilża i odżywia włosy, czyniąc je jedwabiście gładkie i lśniące. Wzmocnione będą też cebulki włosów.

Leki z awokado

W handlu występuje wiele specyfików wytwarzanych na bazie naturalnych owoców awokado. Oto kilka najpopularniejszych, do kupienia bez recepty:

Zinaxin forte – kapsułki. Skład: wyciąg z awokado, wyciąg z soi, ekstrakt z korzenia imbiru. Stosowany jest pomocniczo przy bólach stawowych, mięśniowych i dolegliwościach narządów ruchu. W ciągu 2 – 4 tygodni przyjmuje się po dwie kapsułki dziennie (rano i wieczorem w czasie lub bezpośrednio po jedzeniu), w następnych tygodniach raz dziennie.

Aflexin – tabletki na stawy. Lek zawiera ekstrakty z: owoców awokado, nasion soi, kłączy kurkumy długiej, korzenia imbiru oraz kory kadzidłowca. Idealny w utrzymaniu właściwego funkcjonowania stawów, zapewnieniu sprawności oraz zakresu ruchliwości stawów, wspomaganiu i utrzymaniu elastyczności chrząstki stawowej. Zabezpiecza stawy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ekstrakt z awokado działa zabezpieczająco i regeneracyjnie na chrząstkę stawową. Bromelaina pochodząca z ananasa pozytywnie wpływa na syntezę substancji organicznych. Zarówno awokado jak i bromelaina korzystnie oddziaływują na stawy, pozytywnie wpływają na ich budowę i funkcjonowanie.

Olej z awokado zimnotłoczony

Olej ten wykorzystywany jest do wytwarzania balsamów, kremów do skóry dojrzałej i starzejącej się, odżywek do włosów, preparatów do kąpieli, a także do masażu.







Źródło: Poradnik uzdrawiacza – Paweł Glugla
Źródło foto – Wikipedia

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:

  • wyciąg z awokado na stawy
  • wyciąg z awokado
  • awokado na stawy
  • wyciąg z owoców awokado
  • wyciąg awokado
  • zinaxin forte
  • awokado a medycyn
  • awokado a leki
  • avokado na stawy
  • avokado

Comments are closed.